Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Цифрови сигнални контролери (DSC)

12.06.2013   |   Начало»Статии
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Въведени като наименование (Digital Signal Controller – DSC) и за пръв път пуснати на пазара от компанията Microchip Technology, интегралните схеми от този тип вече са доста популярни и се използват в многобройни приложения.

Името им отразява съчетаването на специфичните особености на микроконтролерите (MCU) - бързо задействане на прекъсванията, наличие на таймери, управление на устройства чрез широчинноимпулсна модулация (PWM), ниска постояннотокова консумация и програмиране чрез С или асемблер с тези на цифровите сигнални процесори (DSP) - например извършване на умножение на многоразредни числа на един такт, големи акумулатори и регистри, числото в които може да се премества в един такт на желан брой разреди (Barrel Shifter). В първите модели са използвани 8-разредни MCU, но днес на практика се прилагат 16- и 32-разредни. Трябва да се има предвид, че някои производители на DSC, например компаниите Renesas и Infineon, продължават да ги наричат MCU. Благодарение на DSC много електронни прибори придобиват нови и непостижими доскоро възможности и области на приложение.

В статията се изясняват основните особености от структурата, параметрите и характерните области на приложение на DSC. Пълни подробности за действието и използването на определен DSC се дават в неговата техническа документация, която при някои модели надхвърля 1000 страници.

Структура на DSC
Във всеки DSC част от функциите се изпълняват от DSP, а останалите – от MCU. Например при ползването на DSC в областта на управлението на индустриални съоръжения основното разпределение на функциите е следното:
l DSP - корекция на фактора на мощността, реализация на алгоритми за безсензорно управление на електродвигатели, при масово използваното в индустриалните системи пропорционално-интегрално-диференциално управление (PID Control) и множество други функции в зависимост от конкретното приложение.

Пълният текст на статията може да намерите тук.

     
Източник: Инженеринг ревю

Ключови думи: цифрови сигнални контролери   цифрови сигнални процесори   микроконтролери  

Област: Статии  

Comet Electronics
Comet Electronics
Подобни статии
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Transfer Multisort Electronik
Последно от Статии
Comet Electronics

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...