Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Сензор в зъбите предоставя медицински данни

30.07.2013   |   Lifestyle
 

Сензор, вграден в зъбите, може да каже на лекарите дали пациентите им спазват предписанията им да спрат пушенето или да се хранят по-малко. Технологията е в процес на разработка от учени в Националния тайвански университет в Тайпе, които имат за цел да използват устата като прозорец към света на здравето.

Сензорът е реализиран като интегрална схема, която може да се помести в зъбната кухина и включва акселерометър, който може да изпраща данни към смартфон. Интелигентен софтуер разпознава всяко движение на челюстта, за да отчете колко време пациентът дъвче, пие, говори, кашля или пуши.

Устройството може да се монтира в протези или шини, а учените смятат да го направят още по-миниатюрно, за да се побира и в коронка. Според тях технологията има много голям потенциал: при тестове, проведени върху осем души, имплантът е разпознал коректно 94% от оралните дейности.

На този етап прототипът е свързан към източник на електроенергия чрез външен кабел и учените все още работят върху възможността за интегриране на батерия. След това те възнамеряват да добавят и Bluetooth функционалност, чрез която данните да бъдат прехвърляни по безжичен път.

Проектът ще бъде официално представен по време на Международния симпозиум за микрокомпютри, който ще се проведе в Цюрих през септември.

     
Източник: New Scientist; снимка: National Taiwan University

Ключови думи: сензори   микрокомпютри   медицинска електроника   акселерометри  

Област: Lifestyle  

Comet Electronics
Comet ElectronicsRutronik

Подобни статии

Microchip
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Farnell

Последно от Lifestyle

Comet ElectronicsRutronik
  БизнесВидео на седмицатаТехнологииПроектиПредстоящоЕкспертноПродуктови офертиОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...