Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics
Microchip

Учени създадоха гъвкаво захранване за преносима електроника

20.08.2013   |   Технологии
 

Учени създадоха гъвкави миниатюрни суперкондензатори, с дебелина няколко нанометра и размер по-малко от половин сантиметър, които могат да улеснят производителите на електроника в създаването на по-малки, леки и тънки мобилни телефони и фотоапарати.
При разработката им екипът от Leibniz Institute for Solid State and Materials Research, използва манганов диоксид като алтернатива на въглерода при създаването на електродите за суперкондензаторите.

"Мангановият диоксид не е естествен избор за материал с това приложение, тъй като не е силно електропроводим, нито е естествено гъвкав или здрав.Нашият екип успя да преодолее това чрез изпаряване на манганов двуокис, при което се използва електронен лъч и газообразните атоми се отлагат върху тънко, гъвкаво фолио. В тях се полагат и много тънки слоеве злато за подобряване на електропроводимостта на материала", поясни проф. Оливер Шмид, ръководител на проекта.

Тестовете на новия микро-суперкондензатор показат, че той може да съхранява повече енергия и да осигурява по-голяма мощност за единица обем от съвременните суперкондензатори.

Следващата стъпка в изследванията на екипа е намирането на по-евтина алтернатива на златото, с което се подобрява проводимостта на микро-суперкондензаторите. В момента учените експериментират с манган.

     
Източник: Leibniz Institute for Solid State and Materials Research

Ключови думи: суперкондензатори   гъвкаво захранване   манганов диоксид  

Област: Технологии  

Microchip
Comet Electronics
Comet ElectronicsMicrochip Technology

Подобни статии

Arrow Electronics
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Farnell
TME
Rohde&Schwarz

Последно от Технологии

Comet ElectronicsMicrochip Technology
  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаБизнесТехнологииПроектиПредстоящоЕкспертноПродуктови офертиОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...