Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Драйверни схеми за променливотокови електродвигатели

21.10.2013   |   Статии
 

Статията разглежда съвременните разновидности драйвери за променливотокови електродвигатели (AC Motor Driver), използвани в еднофазни, трифазни и универсални електродвигатели, както и спецификите на трифазните инвертори с вградени драйвери.

Между 40% и 50% от произвежданата в световен мащаб електроенергия се консумира от променливотокови електродвигатели (ЕДГ), което обяснява важността на осигуряването на максимално ефективното и надеждното им функциониране. Успешната реализация на тези две цели е свързана с използването на подходящи електронни прибори и схеми. Разнообразието им е твърде голямо, а техният вид зависи от типа на ЕДГ, неговата мощност и желания начин на работата му.

Най-простата блокова схема за управление на променливотокови ЕДГ е дадена на фиг. 1, като АС може да е еднофазно или трифазно напрежение в зависимост от използвания електродвигател М. Напрежението се превръща в постоянно Uo от токоизправителя REC (практически винаги мостов), след което за подобряване на cosj във все по-голяма част от управленията се поставя блокът PFC (Power Factor Correction).

Често той се обединява с REC в самостоятелен модул, който може да има температурна защита, използваща термистор. Чрез ключовия стабилизатор с галванично разделяне SMPS се осигуряват необходимите постоянни напрежения за захранване на драйвера Dr и контролера Contr, като последният, от своя страна, се реализира чрез микроконтролер, цифров сигнален контролер (DSC) или специализирана ИС.


Цялата статия може да прочетете тук.

     
Източник: Инженеринг ревю

Ключови думи: драйвери   интегрални схеми   променливотокови електродвигатели   инвертори с вградени драйвери  

Област: Статии  

Comet Electronics
Comet ElectronicsRutronik

Подобни статии

Microchip
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Farnell

Последно от Статии

Comet ElectronicsRutronik
  БизнесВидео на седмицатаТехнологииПроектиПредстоящоЕкспертноПродуктови офертиОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...