Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Кралицата на Великобритания помилва посмъртно британския математик Алън Тюринг

06.01.2014   |   Lifestyle
 

Един от най-великите умове в изчислителните науки Алън Тюринг получи посмъртно кралско помилване за присъда, издадена му преди повече от 60 години. “Бащата на информатиката”, както мнозина го наричат, е обвинен в хомосексуалност и осъден през 1952 г.

През 1936 г. британският математик представя идеята си за универсална изчислителна машина, която, по думите му, би могла да намери решение на всяка изчислима последователност. Алън Тюринг смята, че всеки математически проблем може да бъде решен, ако се представи като алгоритъм. Колкото по-сложна е задачата, толкова по-голям програмен капацитет е необходим на универсалната машина, за да извърши изчисленията, гласи още теорията на Тюринг.

През 1946 г. британският математик, логик, криптоанализатор и информатик създава първата изчислителна машина със запазена в паметта компютърна програма за Националната физична лаборатория на Великобритания. Няколко години по-късно той участва в създаването на т. нар. Манчестърски компютри.

Тюринг е избран за научен сътрудник на Кралския колеж в Кеймбридж още на 22 години. По-късно той защитава докторска степен в Принстънския университет.

През 1945 г. е награден с Ордена на Британската империя от Крал Джордж VI за участието си в секретния проект за разкодиране на прословутата нацистка шифровъчна машина „Енигма“. Пет години по-късно гениалният математик става сътрудник и на Кралското научно общество.

Въпреки че Алън Тюринг има огромен принос за спечелването на Втората световна война, през 1952 г. той е осъден, а две години по-късно е намерен мъртъв. Смъртта му е обявена от властите за самоубийство, но тази версия не е потвърдена официално.

     
Източник: AP; снимка: Уикипедия

Ключови думи: Алън Тюринг   Енигма   машина на Тюринг   изчислителни машини  

Област: Lifestyle  

Comet Electronics
Comet Electronics

Подобни статии

Arrow Electronics
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Farnell
Rohde&Schwarz

Последно от Lifestyle

Comet Electronics
  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаБизнесТехнологииПроектиПредстоящоЕкспертноПродуктови офертиОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...