Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Швейцария ще бъде домакин на първата олимпиада за бионични атлети през 2016 г.

07.04.2014   |   Lifestyle
 

Първите по рода си специализирани олимпийски игри за параатлети с бионични протези и други високотехнологични спомагателни средства Cybathlon ще се проведат през октомври 2016 г., а техен домакин ще бъде Швейцария, обявиха организаторите от Швейцарския национален център за изследователска дейност в роботиката NCCR Robotics.

Състезанието е създадено по модела на традиционните олимпийски игри и ще включва шест дисциплини: състезания с мотори, с инвалидни колички и екзоскелети (роботизирани костюми), спринт за параатлети с бионични протези на краката, надпревара за участници с протези на ръцете, както и състезание за напълно парализирани хора, които ще могат да контролират своите аватари с помощта на специален интерфейс, свързан с мозъка. Организаторите се надяват събитието да привлече голям интерес към най-новите технологии в биониката и роботиката, създавани в помощ на хората с увреждания.

За разлика от традиционните олимпиади, където атлетите с увреждания могат да използват само протези и помощни средства, които да изравнят физическите им възможности с тези на останалите участници, в Cybathlon състезателите ще бъдат окуражавани да търсят най-иновативните технологии. Организаторите ще връчват двойни награди на победителите - една за атлета и една за компанията, създала високотехнологичната протеза, устройство или софтуер.

"Правилата на тези игри са създадени така, че да дават предимство на участниците, които използват по-усъвършенствани спомагателни технологии. Ще има възможно най-малко технически ограничения, за да насърчим производителите на бионични помощни средства да разработват по-иновативни и мощни решения", допълват от NCCR Robotics.

Състезанията в рамките на Cybathlon ще бъдат по-бавни от тези в традиционните олимпиади. Участниците с екзоскелетони например ще трябва да вървят по наклон, да изкачват стълби, да заобикалят колони и да минават по люлеещи се и тесни греди, след това да вдигат предмети от земята и да ги носят, да взимат тесни и остри завои, а след това да спринтират до финиша.

     
Източник: NCCR Robotics

Ключови думи: NCCR Robotics   Cybathlon   бионика   биомеханика  

Област: Lifestyle  

Comet Electronics
Comet Electronics
Arrow Electronics
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Farnell
Rohde&Schwarz

Последно от Lifestyle

Comet Electronics
  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаБизнесТехнологииПроектиПредстоящоЕкспертноПродуктови офертиОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...