Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Две български организации се присъединиха към инициативата на ЕК за разработки от графен

24.06.2014   |   Технологии
 

66 нови организации се присъединиха към инициативата на Европейската комисия за развитие на научноизследователски проекти на базата на графен Graphene Flagship. Сред новите участници са Институтът по механика на БАН и Нано Тех Лаб (спин-оф предприятие към Института), съобщиха от ЕК.

България е сред шестте нови страни партньори заедно с Беларус, Естония, Израел, Унгария и Чехия. Така в инициативата, която има за цел да увеличи приложенията на графена в производството, членуват общо 140 организации от 23 държави.

Graphene Flagship е най-голямата научноизследователска инициатива на ЕС с предвидени инвестиции от 1 млрд. евро в рамките на следващите 10 години. Изследванията ще обхванат цялата верига от производството на материали до компоненти и системна интеграция и имат конкретни цели. Сред областите на изследване са: оптоелектроника, високочестотни електронни изделия, сензори, гъвкави електронни изделия, нанокомпозитни материали и др.

"Европа е начело на графеновата революция. Този "материал чудо" има потенциал драстично да подобри живота ни. Той стимулира разработката нови технологии като изкуствена ретина и леки и ултраефективни батерии. Колкото повече можем да отключим от потенциала на графена, толкова по-добре!", коментира заместник-председателят на Европейската комисия комисар Нели Крус, която отговаря за напредъка в цифровите технологии.

Около една трета от новите 66 партньори в Graphene Flagship са фирми, основно малки и средни предприятия. В конкурса на стойност 9 млн. евро, който е част от програмата 2014-2015 г. за общо 54 млн. евро, бяха регистрирани 218 предложения на 738 организации от 37 държави.

Предложенията бяха оценявани въз основа на тяхната научна и технологична стойност, изпълнение и въздействие. Те бяха класирани от международно жури от експерти, което избра 21 проекта за финансиране.

     
Източник: Graphene Flagship

Ключови думи: Graphene Flagship   графен   научноизследователска дейност   Нели Крус   наноелектроника   оптоелектроника   изкуствена ретина  

Област: Технологии  

Comet Electronics
Comet Electronics

Подобни статии

Arrow Electronics
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Farnell
Rohde&Schwarz

Последно от Технологии

Comet Electronics
  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаБизнесТехнологииПроектиПредстоящоЕкспертноПродуктови офертиОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...