Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

КОЙ е истинският изобретател на синия светодиод?

16.10.2014   |   Lifestyle
 
Спор възникна в научните среди, след като Нобеловата награда за физика получиха тримата японски учени Исаму Акасаки, Хироши Амано и Шуджи Накамура за изобретяването на синия светодиод. Специалисти посочват двама докторанти от Станфордския университет за истинските изобретатели, а патент, подаден от университета още през 1974 г., подкрепя тази теза.
 
През юли 1972 г. Уоли Райнс, който днес е главен изпълнителен директор на Mentor Graphics, и Хърбърт Марушка, тогава служител на водещата компания производител на телевизори Radio Corporation of America (RCA), седнали с периодичната таблица на химичните елементи в ръка, за да проверят кои комбинации още не са опитали. 
 
"Губехме си времето, както обикновено, а Хърб се питаше има ли някакъв начин да получим синя светлина от светодиод. Той работеше по решение с галиев нитрид (GaN), а аз - с галиев арсенид (GaAs), когато погледнах към магнезия и го попитах: "Пробвал ли си това?". Той каза, че никога не е и, доколкото му е известно, никой друг не е. Имахме нужда от някой елемент от група II, а цинкът не свърши работа", разказва Райнс през 2012 г. в интервю за Музея на компютърната история в Калифорния.
 
Не е успешен и първият опит за създаване на тънъкослоен елемент с помощта на легиран с магнезий оксид (той стопил тигела). Седмица по-късно обаче Марушка създава тънкослоен елемент от легиран с магнезий галиев нитрид. 
 
"Нагласихме напрежението и се появи синя светлина. Още тогава знаехме, че това е важно изобретение. От RCA смятаха, че ако разполагат със син LED, ще бъдат в състояние да създадат цветен телевизор с полупроводников екран. Станфорд патентова изобретението с нашите имена, а Хърб направи докторската си дисертация върху него", разказва главният изпълнителен директор на Mentor Graphics две години преди да бъде присъдена Нобеловата награда.
 
Преди това и Хърбърт Марушка издава научна публикация, озаглавена "Кратка история на GaN сините светодиоди", в която отбелязва, че през 70-те години в RCA започва работа по проекта за създаване на LED телевизор, но компанията се отказва от него поради "нелепо корпоративно управление".
 
Днес Марушка не изпитва лоши чувства към носителите на Нобеловата награда. "Тези три момчета наистина заслужават да бъдат отличени", казва той. "Това е като с парната машина - за създаването й се е работило в продължение на 100 години, но не е бил постигнат истински успех, докато не се появил Джеймс Уат. Той е човекът, който я прави истински функционална и заслужава Нобелова награда. Те със сигурност я заслужават", допълва Марушка.
 
     
Източник: Станфордски университет, IEEE

Ключови думи: Mentor Graphics   светодиоди   син светодиод   син LED   Нобелова награда  

Област: Lifestyle  

Comet Electronics
Comet Electronics

Подобни статии

Arrow Electronics
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Rohde&Schwartz
Farnell
TME

Последно от Lifestyle

Comet Electronics
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаБизнесТехнологииПредстоящоЕкспертноПродуктови офертиПроектиОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...