Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Изобретиха контактни лещи с регулируемо приближение

24.02.2015   |   Технологии
 
Прототип на контактни лещи с регулируемо приближение, които позволяват на потребителя да превключва между нормален и приближаващ режим, бе представен по време на годишната научна среща AAAS в Сан Хосе, Калифорния.
 
Очаква се телескопичните лещи да бъдат от полза за хора, които имат зрителни увреждания, в частност дегенерация на макулата - заболяване, при което постепенно се губи централното зрение. То е водеща причина за увреждане на зрението и засяга милиони хора по света.
 
Проектът е разработен от Ерик Тремблей от Швейцарския федерален технологичен институт в Лозана (EPFL). Твърдите контактни лещи покриват склерата (или на бялото на очите), което ги прави по-големи от обикновените лещи. В тях са интегрирани минатюрни алуминиеви огледала, разположени концентрично. Огледалата отразяват неколкократно помежду си попадналите върху тях изображения, което прави обектите да изглеждат 2,8 пъти по-големи отколкото са в действителност.
 
За превключване между увеличителен и нормален режим лещите трябва да се носят с чифт електронни очила. Намигване с едното око кара очилата да влючат поларизационен филтър, който насочва светлината към телескопичната зона на контактните лещи. Намигване с другото око превключва обратно към положение, в което светлина преминава нормално.
 
Прототипът е създаден въз основа на предишно изобретение, което обаче не дава възможност за регулируемо приближение. Конструкцията на контактните лещи също е подобрена, така че да позволява достъп на кислород до окото.
 
В близко бъдеще учените ще започнат изпитания на технологията върху хора. До този момент лещите са изпробвани върху механичен модел на око с реални размери, което препредава получената информация върху компютърен екран.
     
Източник: New Scientist; снимка: EPFL

Ключови думи: телескопични лещи   интелигентни лещи   медицинска електроника  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics

Подобни статии

Arrow Electronics
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Farnell

Последно от Технологии

Comet Electronics
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаБизнесТехнологииПредстоящоЕкспертноПродуктови офертиПроектиОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...