Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Бъдещето на носимата електроника

08.09.2015   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова
инж. Майкъл Паркс, Mouser Еlectronics
 
Google Glass, Samsung Wear, Apple Watch, Occulus Rift... Т. нар. носима електроника вече е коронована като следващия голям етап в развитието на потребителската електроника. Но доколко тя е това наистина? Някои смятат, че носимите електронни устройства са само прищявка, насърчавана от тълпите хипстъри, и технологична уловка, която дава възможност за още няколко години пазарен ръст, след като пазарът на смартфони и таблети навлезе в зрелите си години.
 
Тичащите за здраве от години се радват на електронните приспособления за мониторинг на техните фитнес задачи. Освен това Bluetooth слушалките (които днес имат съмнителна репутация) със сигурност също представляват носима електроника и все още се търсят.
 
В крайна сметка компании като Apple, Google, Amazon и Microsoft винаги ще ги има, а продуктите от висок клас като смартфони винаги ще се радват на стабилно, макар и и не непременно нарастващо, търсене. Вероятно е твърде рано да омаловажаваме носимата електроника като прищявка. Смятам, че още доста години застаряването на "бейби-бум" поколението ще е стимул за развитието на медицинската преносима електроника. Дори мисля, че устройства като Apple Watch и Google Glass ще узреят до етап -  както технологично, така и ценово - в който ще бъдат масово възприети. Отново бих дал за пример Bluetooth слушалките, които показват, че хората възприемат с удоволствие концепцията за носима електроника, дори ако тя не е последна мода на пазара.
 
Въпреки всичко казано не съм сигурен, че масовите потребителски продукти ще са двигател на истинската революция в носимата електроника. Носимата електроника е много повече въпрос на себеизразяване отколкото която и да е друга технология преди това. Хората искат да имат носима електроника, за да кажат нещо за себе си, без да им се налага да кажат и дума. Хората искат да имат носима електроника и за да отговорят на своите точни и специфични нужди до степен, невиждана дори и при смартфоните, които изглежда, че достигнаха степен в развитието си, при която изборът се свежда до размера на екрана.
 
По мое скромно мнение, ако искаме да видим къде наистина е бъдещето на носимата електроника, днес погледите ни трябва да са насочени към технологии като Project Ara на Google. Нещо, което може да се нарече "свръхперсонализирана технология" и отива далеч отвъд индувидуалните настройки на началния екран. Представете си например риза, която може да функционира като Arduino - дънната платка на всички носими електронни изделия, ако щете. Може да сте любител на спорта и да решите да прикрепите към тази риза сензори, които следят вашите лични постижения. Някой друг, който носи такава риза, пък може да реши, че иска различна комбинация от сензори, съобразени с неговите потребности - може би GPS, компас, висотомер, барометър, които са подходящи за екскурзия в дивата природа. Въпросът е, че носимата електроника ще стане много персонална - не само по отношение на дизайна, но и по отношение на начина, по който функционира.
 
А какво е вашето мнение? Заинтересувани ли сте от закупуване на носима електроника? Или сте доволни от технологичните продукти, които вече притежавате? Споделете чрез коментар в нашата страница във Facebook.
     
Източник: Маус Електроникс; снимка: istockphoto.com

Ключови думи: Маус Електроникс   Mouser   носима електроника   wearable електроника   Google Glass   Samsung Wear   Apple Watch  

Comet Electronics
Comet Electronics
Подобни статии
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Farnell
ТМЕ
Renex
Последно от Експертно
Comet Electronics

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...