Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Институтът Фраунхофер тества графен като алтернатива на прозрачните електроди за OLED

05.10.2015   |   Технологии
 
Институтът за органична електроника, електроннолъчева и плазмена технология Фраунхофер (FEP) представи за първи път органични светодиоди на основата на графен по време на изложението Plastic Electronics 2015, което се провежда от 6 до 8 октомври т. г. в Дрезден. Тези органични светодиоди са междинен резултат от дейностите по проекта GLADIATOR.
 
Проектът GLADIATOR, финансиран от Европейската комисия, вече е в напреднала фаза на изпълнение. Целта му е разработка на икономически ефективно производство на висококачествени листове графен с голяма площ, които след това да могат да се използват като електроди за различни цели. Някои полезни приложения на тези електроди ще бъдат демонстрирани от Института Фраунхофер чрез вграждане на графен в органични светодиоди.
 
Използвайки графен в качеството на електрод, изследователите се надяват да изградят гъвкави устройства с по-висока стабилност. "Графенът е много интересен материал, с най-разнообразни възможности. Благодарение на неговите оптикоелектрически свойства и на отличната му механична стабилност, ние се надяваме да постигнем многократно подобрение на надеждността на изделията от гъвкава електроника", коментира Беатрис Байер, координатор на проекта. 
 
Институтът Фраунхофер координира проекта GLADIATOR в ролята на краен потребител на електроди от графен. Учените изследват интегрирането на графена и го сравняват с еталонния материал - индиево-калаен оксид (ITO). Сложните свойства на материала графен трябва да бъдат запазени след вграждането му в изделия на органичната електроника. На този етап съществуват няколко метода за прочистване и структуриране на графена, които трябва да се модифицират. Освен това процесите за различни субстрати, като стъкло или гъвкаво фолио, трябва да се адаптират и оптимизират.
 
Проектът GLADIATOR ще се изпълнява до април 2017 г. Дотогава ще бъдат разработени няколко вида органични светодиоди, в които ще се използват електроди от графен: бял органичен светодиод с площ около 42 кв. см, за демонстрация на високата проводимост на материала; и напълно гъвкав, прозрачен органичен светодиод с площ 3 кв. см, като доказателство за механичната му надеждност.
     
Източник: Институтът Фраунхофер

Ключови думи: Институтът Фраунхофер   GLADIATOR   OLED   органични светодиоди   графен  

Comet Electronics
Comet Electronics

Подобни статии

Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Farnell
TME

Последно от Технологии

Comet Electronics
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаБизнесТехнологииПродуктови офертиПроектиПредстоящоСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...