Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

MEMS експертът д-р Цено Галчев стана лауреат на наградата "Джон Атанасов"

06.10.2015   |   Събитията
 
Специалистът по микроелектромеханични системи д-р Цено Галчев стана тринайсетият (и един от малкото хардуеристи) лауреат на президентската награда "Джон Атанасов", присъждана за постижения в областта на компютърните науки.
 
Д-р Цено Галчев е доктор по електротехника и електроника от Мичиганския университет в Съединените американски щати, където живее от 6-годишен. Автор е на 30 научни труда. 
 
Научните му интереси са в областта на микроелектромеханичните системи (МЕМS). Д-р Галчев създава микросистеми, които преобразуват кинетичната енергия от околната среда в електричество (т. нар. energy harvesting), което може да захранва електронни системи и схеми с ниска мощност. Разработената от него технология е патентована и поставя световен рекорд за ефективност при преобразуването на нискочестотни вибрации. В момента работата на д-р Галчев е свързана с разработването на микросистеми за записване на електрическите сигнали в мозъка. 
 
"Имаме млади учени на световно ниво и това ново поколение български учени е от изключително значение за бъдещето на България. Бъдещето не е на армиите на войниците, а на армиите от компетентни млади хора, които работят глобално и са прегърнали каузата на иновативна и просветена България", каза държавният глава Росен Плевнелиев, след като връчи призовете на името на Джон Винсент Атанасов.
     
Източник: Президентство на Република България

Ключови думи: д-р Цено Галчев   Росен Плевнелиев   награда "Джон Атанасов"   микроелектромеханични системи   МЕМS   energy harvesting  

Comet Electronics
Comet Electronics

Подобни статии

Arrow Electronics
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Farnell
Rohde&Schwarz

Последно от Събитията

Comet Electronics
  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаБизнесТехнологииПроектиПредстоящоЕкспертноПродуктови офертиОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...