Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Индустрия 4.0 трябва да докаже ползите си по отношение на разходите

27.10.2015   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова
Андреас Манглер, Rutronik
 
Технологичната основа за Индустрия 4.0 е създадена отдавна - това, което все още често липсва, е стимулът за имплементиране. Защото обещанието за повишаване на ефективността, дори и при малки партиди до единични бройки, е свързано с разходи и рискове за сигурността. За повечето компании обаче няма друга алтернатива.
 
„Компания, която не премине към Индустрия 4.0 заедно с останалите, скоро ще е като хендсфри в автомобил без комуникационни възможности – има го, но не е свързано и следователно е безполезно“, скицира бъдещото Андреас Манглер, директор стратегически маркетинг и комуникации в Rutronik. „Динозаврите не оцеляват, това се е доказало многократно.“ 
 
Необходимостта от повишаване на ефективността е винаги налице. Това, което в момента се прибавя към нея, е тенденцията към индивидуализация: Независимо дали става въпрос за индустриален компютър, автомобил или мюсли – клиентите искат продукта си точно такъв, от какъвто имат нужда или какъвто си го представят. Доставчици като дрогериите dm го показват нагледно: Чрез приложение или софтуер клиентите сами оформят своя индивидуален фотоалбум, плакат, картина, калъф за телефон или душ гел със свои собствени изображения. В сътрудничество с Deutsche Post dm дори предлага поставяне на собствени изображения на пощенска марка. Данните се качват чрез интернет, а няколко дни по-късно получавате готовия продукт вкъщи. „Това е същността на Индустрия 4.0“, добавя Манглер.
 
Много други компании също са се насочили успешно към индивидуализирането – при това обаче са загубили мащабируемостта на своите процеси. Индустрия 4.0 носи със себе си обещанието за разрешаване на тази дилема чрез производство на персонализирани решения в рамките на съоръженията за масово производство. Въпреки това множество компании все още се колебаят да внедрят Smart Factory като ключов елемент на Индустрия 4.0. Това се дължи предимно на две причини: първо, разходите и второ, страхът от разкриване и следователно уязвимост и загуба на интелектуална собственост. 
 
Индустрия 4.0 изисква различно разглеждане на разходите 
Имплементирането на Индустрия 4.0 изисква инвестиции – това е безспорно. От друга страна тя осигурява дългосрочни икономии чрез по-висока ефективност. Те обаче се реализират на друго ниво и поради това често остават незабелязани. Това се дължи на факта, че стандартното за момента управление на компаниите, разглежда конкретните разходи за единица продукт, съотв. разходи за персонал за всяко тримесечие. При този подход общите разходи, които включват всички процеси, остават неопределени. Това понякога води до гротескни ситуации. Ето един пример: Даден разработчик проектира сложна технология, която е ориентирана към бъдещето, но поради прекалено големите единични разходи отделът за покупки не я одобрява. Въпреки това по-изгодните компоненти се манипулират ръчно многократно от получаването на стоката до производството, записват се ръчно и се придвижват. Генерираните с това разходи за процеса бързо “изяждат” предварително търсената икономия или дори я надвишават – всичко това остава скрито за отдела за покупки. Затова скъпите ръчни операции продължават да се прилагат, тъй като привидно те генерират по-ниски разходи от автоматизацията на процеса. „По този начин нито се спестяват разходи, нито се постигат иновации“, добавя Манглер. 
 
При разглеждането на общите разходи за притежание обаче се включват действителните общи разходи за цялата верига от процеси от разработването до покупките и логистиката. По този начин всяка компания може сама да прецени дали, в кои области и до каква степен има смисъл имплементирането на Индустрия 4.0. „Не всяка компания ще се превърне изцяло в Smart Factory. Трябва да се открие правилният баланс между технологиите и инвестициите в тях от една страна, и закупуването на съответната цена и разходите за автоматизирани процеси в рамките на логистичната верига от друга страна. Следователно не винаги става дума за значителен разходен фактор за дадена компания. Често за първата стъпка е достатъчна EDI връзка с дистрибутора или доставчика – отдавна доказала се технология“, обяснява Манглер. „Това означава също, че Индустрия 4.0 трябва да се разгледа и по отношение на разходите за собственост в отделните части от процеса, за да може да се докаже ползата от нея.“
 
Сигурността идва на определена цена
Към инвестициите в нужните системи се прибавят и допълнителни разходи за необходимите мерки за сигурност. Страхът от загубата на данни, интелектуална собственост и контрол превръща сигурността на данните в изключително важно, ако не и в най-важното съображение. „Big Data“ – събирането, анализът, съхранението и обработката на огромни количества данни и тяхното управление са основно предизвикателство. „Победител ще е този, който събира данни сигурно и успешно и гарантира сигурността им в дългосрочен план“, продължава Манглер. За тази цел вече се предлагат технологии на различни нива, както за хардуер, софтуер за конкретен хардуер, фърмуер и всички останали софтуерни системи на високо ниво. „Тези аспекти трябва да се съобразят при избора на компонентите, тъй като именно по отношение на хардуера Индустрия 4.0 зависи от стабилността на системата“, обяснява Манглер.
 
Устойчивост се изисква не само на ниво компоненти, но и по отношение на оператора. Но и тук се предлагат съществуващи решения: Данните могат да се обработват чрез дублирани системи, напр. управление чрез сензорни панели плюс управление чрез жестове, като по този начин се предотвратява манипулирането им. „Това отново води до допълнителни разходи за компанията.
Но дългосрочната полза от Индустрия 4.0 вследствие на повишаването на ефективността и следователно поддържането на конкурентоспособността компенсира това в средносрочен и дългосрочен план. Това означава, че много компании нямат никакъв избор – или следват развитието, или рано или късно биват закрити“, това е преценката на Манглер. „Ние сме на ваше разположение като партньор за доставка, консултация и контакти във връзка с тези технологии.“
 
Още преди години Rutronik постави основите, за да може да предложи на своите клиенти всичко, от което се нуждаят за Индустрия 4.0. Това са преди всичко компонентите, които са включени в Rutronik Embedded, като към тях се прибавят съответните Supply Chain решения. „Работим с Индустрия 4.0 много преди появата на името. Затова ние се смятаме напълно за потребители на Индустрия 4.0“, коментира Манглер. 
 
Rutronik Embedded включва продуктовите сегменти Embedded Boards, Storage, Displays, жични и безжични комуникационни технологии, както и автоматични компоненти за идентификация, сензори и актуатори до специфични периферни компоненти. Основа за Индустрия 4.0 е свързването в мрежа, т.е. комуникационните технологии на технологично ниво. Rutronik постигна това преди много години със създаването на Wireless Competence Center. Благодарение на това компанията днес разполага с всички стандарти и технологии в портфолиото и дългогодишно, обширно ноу-хау. „Тогава ние бяхме едни от пионерите в безжичния сегмент. Днес това се изплаща“, обяснява Андреас Манглер. „Ние също направихме такава предварителна инвестиция в нашия логистичен отдел.“ Rutronik е един от първите дистрибутори, които разработиха концепции и създадоха технологичните условия за модулни, изцяло автоматични и свързани логистични процеси. Благодарение на тях Rutronik отдавна е директно свързана със своите клиенти и доставчици в рамките на производствената схема. Така всички участници се възползват от високоефективен процес на снабдяване. „За нас Индустрия 4.0 се появява точно навреме – защото ние обединяваме всичките си предложения под един покрив.“ 
 
Така за всяка подзадача в рамките на изцяло реализираната на базата на Индустрия 4.0 компания на Rutronik на разположение са както специалистите, така и съответните процеси: За еднозначното идентифициране на продуктите се грижат решенията на експертите в сферата на RFID и безжичните технологии, както и гарантираната проследяемост в логистичния процес на Rutronik. Тя позволява също и проследяване на всички доставки във веригата на доставките, осигурявайки постоянна локализация. Това се подпомага технологично от специалистите в областта на GPS и безжичните технологии. Екипът по аналогови и смесени сигнали, както и екипът по силови технологии обхващат сензорите и актуаторите, чиито данни вече са на разположение като семантично описани услуги. Те могат да бъдат целенасочено извикани от създаваните продукти. Ако продуктите включват цифрова памет, се намесват специалистите в областта на контролерите и паметите.
 
С това Rutronik цели придобиването на цялостен поглед върху производството на своите клиенти. Защото дори и днес сложните зависимости между физическия и цифровия свят често зависят от конкретния случай и всяка промяна е свързана с трудоемки ръчни дейности. С цел осигуряване на такъв цялостен поглед и съответното подпомагане на клиента Rutronik разполага с обширна мрежа от различни услуги, техническа помощ на FAE, помощ при пускането на пазара в рамките на системата от разработчици, специалисти по изготвянето на поръчки и крайни клиенти, както и цялостно съгласуване на всички бизнес процеси чрез прилагането на правилния компонент – и всичко това в глобален мащаб.
     
Източник: Rutronik

Ключови думи: Rutronik   Rutronik Embedded   Индустрия 4.0   Industry 4.0   Smart Factory   интелигентно предприятие   интелигентно производство  

Comet Electronics
Comet Electronics
Подобни статии
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Transfer Multisort Electronik
Последно от Експертно
Comet Electronics

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...