Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Тайван задмина Южна Корея и стана световен лидер по производство на пластини за ИС

08.03.2016   |   Бизнес
 
От декември 2015 г. Тайван стана водеща сред всички региони и страни по капацитет на производство на пластини за интегрални схеми, като около 22% от световните производствени мощности са съсредоточени в страната, съобщава компанията за пазарни проучвания в електронния сектор IC Insights.
 
В Тайван месечно се произвеждат над 3,5 млн. пластини за ИС, което представлява 21,7% от световното производство. На второ място е Южна Корея (20,5%), а на трето - Япония (17,3%). На четвърто място е Южна Америка (14,2%), следвана от Китай (9,7%) и Европа (6,4%).
 
Преди Тайван да изпревари Южна Корея и да се превърне в най-голям производител на пластини за интегрални схеми в света, през 2011 г. тя надмина по този показател Япония. Китай стана по-голям производител на такива изделия в сравнение с Европа през 2010 г.
 
По отношение на пластините за интегрални схеми с диаметър 150 мм и по-малко на първо място по капацитет е Япония. Производствените мощности за пластини с малки размери по правило са по-стари и обикновено произвеждат продукти с по-малка сложност за масова употреба или за специализирани устройства.
 
Водещи по капацитет на производство на пластини за 200 мм интегрални схеми са Тайван и Япония. Много производствени мощности за 200 мм пластини бяха закрити през последните няколко години в различни страни, но не и в Тайван. Така от началото на 2012 г. страната се превърна в най-голям източник на такива пластини. Тъй като в Тайван е съсредоточен по-голямата част от производството на интегрални схеми, най-вероятно пазарният дял на тази страна по отношение на 200 мм пластини ще нараства през идните няколко години.
 
При 300 мм пластини водеща е Южна Корея, следвана от Тайван. През 2013 г. Тайван загуби позицията си на най-голям доставчик на 300 мм пластини. Това до голяма степен се дължи на компанията ProMOS, която закри своето производство върху големи пластини, както и на Samsung и SK Hynix, които продължават да разширяват своите заводи за производство на флаш-памети и DRAM в Южна Корея.
     
Източник: IC Insights; снимка:rgbstock.com

Ключови думи: интегрални схеми   пластини за интегрални схеми   електронно производство  

Comet Electronics
Comet Electronics

Подобни статии

Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Farnell
TME
Rohde&Schwarz

Последно от Бизнес

Comet Electronics
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаБизнесТехнологииПродуктови офертиПроектиПредстоящоСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...