Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Модули на Vicor залягат в основата на инфраструктурните решения на Google за информационни центрове

22.03.2016   |   Технологии
 
Vicor представи своите най-нови 48 V захранващи модули за разпределено (Point of Load, PoL) токозахранване. Това стана след тазгодишната среща на участниците в проекта Open Compute (OCP), на която Google оповести инициативата си да утвърди 48-волтовото захранващо напрежение и разпределената инфраструктура като стандарт при сървърите. П. Винчарели, президент на Vicor, коментира: “С въвеждането като стандарт на 48-волтовото Open-Frame (открито) захранване, Google допринася за намаляване в световен мащаб на потребяваната от облачните структури електроенергия.”
 
Предимствата на по-високото, 48 V напрежение на основната захранваща шина са добре известни – по-тънки кабели и тоководещи шини, по-малки загуби при пренос, по-малки буферни кондензатори. Но от друга страна, конвенционалните методи за преобразуване на захранването не са способни ефективно, или компактно, да трансформират напрежението на шината от 48 V към ниските напрежения (напр. 3,3 V, 1,8 V и 0,8 V) и големите токове (достигащи 95 А), необходими за съвременните процесори. В резултат на това, за тяхното захранване обичайно се разчита на преобразуване на напрежението от 12-волтова шина. Тя обаче трябва да пренесе 4 пъти повече ток за да достигне мощността на 48-волтовата. Но тъй като загубите при преноса са функция на квадрата на тока, загубите при 12 V шина ще са 16 пъти по-големи от тези при 48-волтовата 
 
По-конкретно, най-новите 48 V Direct-to-PoL захранващи модули на Vicor са: импулсният инвертиращ предрегулатор Cool-Power PI3751-02 и токовият умножител VTM48Kp020x. PRM получава на входа си 48 V от основната шина (вх. напрежение Vin може да е до 60 V) и дава на изхода си контролирано, “отмерено според нуждите” (factorized) напрежение, което постъпва на входа на VTM. На свой ред VTM генерира на изхода си напрежение, равно на 1/24 от входното, а токът, който се подава към процесора, се умножава по 24. За приложения, изискващи телеметрия и цифрово управление, към двойката VTM/PRM може да се добави специализирания чип PI3020 на Vicor. 
 
Модулът PRM се предлага в LGA корпус с размери 10 mm x 14 mm и дава изходна мощност до 240 W при 98% КПД. Модулът VTM осигурява до 95А ток непрекъснато и до 190A при кратковременни пикове. Неговият КПД достига до 95%. Предлага се в специалния корпус за монтаж върху платка с отвори ChiP на Vicor с размери 13 mm x 23 mm.
     
Източник: Vicor

Ключови думи: Vicor   Google   разпределено токозахранване   захранващи модули   захранващи блокове  

Comet Electronics
Comet Electronics

Подобни статии

Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Farnell
TME

Последно от Технологии

Comet Electronics
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаБизнесТехнологииПредстоящоПродуктови офертиПроектиОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...