Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Microchip представи 32-битов микроконтролер с възможност за хардуерно криптиране

10.05.2016   |   Технологии
 
Microchip представи новия 32-битов микроконтролер CEC1302, който притежава вградени хардуерни средства за криптиране. Те осигуряват значително по-добра ефективност в сравнение с варианта, при който криптирането се извършва чрез микропрограмно осигуряване. CEC1302 може да повиши надеждността на IoT устройствата чрез криптиране и оторизация.
 
CEC1302 предлага възможност за оторизация преди стартиране на фърмуера, което гарантира, че той не е променян и няма злоумишлени намеси. По този начин се изгражда защита срещу различни видове атаки, включително "отказ от обслужване" (denial-of-service) и back-door уязвимости. Тази функция може да се използва и за оторизация при обновяне на фърмуера, както и за предпазване на устройството от злоумишлен код или увреждане на паметта.
 
"Реализацията на криптиране с хардуерни средства променя стандартите по отношение на сигурността. Това осигурява бързодействие и степен на защита, които просто не са възможни, ако същите операции бъдат изпълнявани от микропрограмен код. Има растяща потребност, не просто от "умни", а от свързани устройства, особено що се отнася до приложения, включващи IoT. Свързаността дава възможност за управление, извличане на данни и за обновяване на системния софтуер през интернет, но от друга страна и отваря вратата за пробиви в сигурността. CEC1302 предоставя подобрени възможности за защита, при които се запазват предимствата от свързаността на устройството, но без проблемите за сигурността, които обикновено се свързват с включването към интернет", обясни Йън Харис, вицепрезидент компютърни продуктови групи в Microchip.
 
CEC1302 предлага възможности за създаване на секретен ключ и за програмиране заедно с пълната функционалност, която се очаква от микроконтролера. CEC1302 може да се ползва като самостоятелен криптиращ копроцесор, а може и изцяло да замени досегашния микроконтролер в дадено устройство. Алгоритмите, използващи ключ за кодиране/декодиране, са реализирани на хардуерно ниво и са от 20 до 50 пъти по-бързи от аналогичните, изпълнени по микропрограмен път, а хардуерното хеширане е 100 пъти по-бързо.
 
Новият микроконтролер вече е на пазара и се предлага в 144-WFBGA корпус.
     
Източник: Microchip

Ключови думи: Microchip   CEC1302   микроконтролери   хардуерно криптиране   IoT  

Comet Electronics
Comet Electronics

Подобни статии

Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Farnell
TME

Последно от Технологии

Comet Electronics
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаБизнесТехнологииПродуктови офертиПроектиПредстоящоСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...