Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Microchip ще развива 8-битовите микроконтролери AVR и след придобиването на Atmel

25.07.2016   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова
Microchip ще продължи развитието на 8-битовите микроконтролери AVR на Atmel и след придобиването на компанията. Очаква се през септември на пазара да излязат нови микроконтролери AVR, като според ръководителя "Стратегически маркетинг" за 8-битовите микроконтролери в Microchip Лусио Ди Жасио се обсъжда внедряването на периферия, независима от ядрото, в сериите на Atmel с по-малък брой пинове Tiny и Mega. Според Ди Жасио екипите от разработчици на 8-битовия PIC и 8-битовия AVR са в повече от топли отношения, след като бяха обединени вследствие на сливането.
 
"Ситуацията напомня на близнаци, разделени при раждането си. Повечето хора от отдела за 8-битови микроконтролери в Microchip са наистина развълнувани. Разговаряхме с разработчиците на 8-битовите Atmel и осъзнахме, че сме създали едни и същи технически решения за едни и същи потребители", коментира Ди Жасио. "В Atmel хората са съсредоточили усилията си върху 32-битовите микроконтролери на основата на архитектурата `ARM` Cortex и бяха доволни, че Microchip се е концентрирала върху 8-битовите. Ние наистина вярваме, че 8-битовите микроконтролери имат бъдеще и ще продължим да ги развиваме", допълва той.
 
С пускането на фамилията микроконтролери PIC "F1" преди пет години Microchip въведе така наречената "периферия, независима от ядрото" – периферия, която може да се програмира така, че да работи самостоятелно, докато ядрото изпълнява други задачи или пък е в режим на покой. Според Microchip тази периферия е особено полезна, когато трябва да се увеличи производителността на PIC контролерите с малък брой пинове – от 14 до 28. Това дава възможност микроконтролерите да се ползват за приложения, които обикновено не са предназначени за 8-битови архитектури.
 
Междувременно Microchip не планира бързо да обедини двете интегрирани среди за разработка MPLAB и Atmel Studio. Според Ди Жасио компанията ще е внимателна в бъдещото си развитие в тази насока. Microchip направи сериозна промяна в MPLAB преди шест години, като премина от предназначената само за PC MPLAB 8 към MPLAB-X на основата на Java, която работи под Windows, Linux и MacOS.
 
Някои модули обаче, сред които компилаторите, могат лесно да бъдат обединени. Компилаторите C за микроконтролерите PIC24 и PIC32 са на основата на архитектурата GCC (Gnu C Compiler) и вече са интегрирани в MPLAB-X. Доколкото компилаторът за AVR също е на основата на GCC, той би се прикачил лесно на съответното място в MPLAB-X. Друг такъв модул е функцията "Start" за автоматично генериране на код в Atmel, която от септември ще се поддържа и за новите 8-битови AVR микроконтролери.
     
Източник: ElectronicsWeekly; Снимка: Atmel

Ключови думи: Microchip   микроконтролери AVR   8-битови микроконтролери   32-битови микроконтролери   ARM Cortex   микроконтролери PIC "F1"   MPLAB   Atmel Studio   Gnu C Compiler   PIC24   PIC32  

Област: Бизнес  

Comet Electronics
Comet Electronics
Подобни статии
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес
Comet Electronics

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...