Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Магнезиевите батерии може да заменят литиевите

04.08.2016   |   Технологии
 
В близко бъдеще магнезиевите батерии могат да се превърнат в алтернатива на литиевите. Това предполагат изследователите, участвали в организиран от немския научен център за батерии Helmholtz Institute Ulm симпозиум. Очаква се технологията скоро да навлезе в масова употреба. 
 
За разлика от лития, магнезият може да освобождава и поглъща два електрона, затова представлява интерес в разработките на батерии за стационарно съхранение на енергия, например при вятърни турбини или слънчеви панели. Към момента магнезиевите батерии са най-интензивно разработваните кандидати за заместници на литиевите с цел да бъдат приложени в разработката на батерии с високо напрежение. За това допринасят и инвестициите на автомобилната индустрия.
 
Магнезият не е силно реактивен, не е толкова опасен за батерии с висока енергийна плътност и по време на зареждане не води да израстване на дендрити – основно предизвикателство за безопасната употреба на аноди от метален литий. Също така, производството на магнезий е по-достъпно, тъй като той не реагира остро с въздуха, за разлика от лития. Магнезият е наличен в големи количества, например под формата на минерала доломит, затова и цените му са по-ниски.
 
Сред най-скорошните примери за прилагане на магнезий в производството е разработеният от изследователския институт на Toyota в Северна Америка нов електролит за магнезиеви батерии на базата на водородни горивни клетки.
     
Източник: Helmholtz Institute Ulm

Ключови думи: Helmholtz Institute Ulm   магнезиеви батерии   литиеви батерии  

Област: Технологии  

Comet Electronics
Comet Electronics
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Farnell
TME

Последно от Технологии

Comet Electronics
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаБизнесТехнологииПродуктови офертиПроектиПредстоящоСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...