Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Microchip представи DEPA чип с два отделни ШИМ контролера и микропрограмно управление за DC-DC преобразуване

18.04.2017   |   Технологии
 

Microchip предлага нова интегрална схема с аналогова част и микропрограмно управление (Digitally Enhanced Power Analog - DEPA), предназначена за DC-DC преобразуване в захранвания, съобщават от компанията. Чипът управлява DC-DC преобразуватели, като на входа може да му се подава високо напрежение (до 42 V), а същевременно изходното му напрежение може да се регулира в широки граници (от 300 mV до няколкостотин волта, в зависимост от схемното решение). Чипът може да се ползва в промишлено оборудване, в автомобилостроенето и е особено подходящ за управление на зареждането на батерии и на системи за светодиодно осветление.

MCP19215 е с два отделни ШИМ контролера, поради което дава възможност за едновременно управление на две отделни захранващи вериги, независимо от това по каква схема са изпълнени – обратноходов (flyback) преобразувател, преобразувател с несиметрично натоварена първична индуктивност (SEPIC), повишаващ (boost) преобразувател и/или преобразувател на Чук (Cuk). При това, всяка от двете захранващи вериги може да е изпълнена по различна схема. Чипът дава и друга възможност – едно захранване да може да се управлява така, че да работи двупосочно, т.е. преобразувателят да регулира напрежението и тока в двете посоки. Това позволява захранването да се превключва динамично меджу два режима – източник на постоянно напрежение и източник на постоянен ток – като същевременно може да се превключва и посоката на източника. Ползата от тези възможности се състои в това, че един и същ захранващ блок може да управлява подаването и черпенето на енергия от елементи за съхранението й (батерии или суперкондензатори). Освен това, превключването между режимите на подаване и на потребление на енергия може да става автоматично, и то за много кратко време. Така може да се поддържа непрекъсваемо захранване по съответните шини в системи от ключово значение, като сървъри или системи за автоматизация, или пък да се натрупва енергия в акумулаторите на съоръженията за добив от възобновяеми енергийни източници или в тези на автомобилите.

Всички основни работни характеристики могат изцяло да се задават от потребителя в микроконтролерното ядро, което управлява аналоговата част на интегралната схема. Ограниченията на тока, работната честота на ШИМ, реакцията при аварийни ситуации и блокирането на захранването при повишаване или понижаване на напрежението над/под определена стойност могат да бъдат настроени според конкретните нужди.

     
Източник: Microchip

Ключови думи: Microchip   MCP19215   DC-DC преобразуване   DEPA  

Comet Electronics
Comet Electronics

Подобни статии

Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Farnell
TME
Rohde&Schwarz

Последно от Технологии

Comet Electronics
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаБизнесТехнологииПродуктови офертиПроектиПредстоящоСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...