Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Microchip представи едночиповата система SAM R30 с безжична връзка

02.05.2017   |   Технологии
 

Microchip пусна едночиповата система SAM R30, включваща микроконтролер със свръхниска консумация и блок за радиочестотна комуникация в субгигахерцовия обхват по стандарта IEEE 802.15.4, която може да работи няколко години на батерия и е в компактен корпус с размери 5х5 мм. Тази едночипова система осигурява гъвкавост при проектирането, с доказана надеждност е и заема малко място – всичко това я прави много подходяща за технически решения, свързани със сградната автоматизация, с реализирането на интелигентна градска инфраструктура и с автоматизацията на производството.

Тъй като търсенето на захранвани от батерия устройства с безжична връзка продължава да расте, микроконтролерът SAM R30, с ниската си консумация и функционални възможности удължаващи срока на експлоатация на батерията до няколко години, отговаря на изключително строгите изисквания в този пазарен сегмент по отношение на потреблението на енергия. При разработката му е използван микроконтролера SAM L21, базиран на Cortex M0+ – ARM-архитектурата с най-висока енергийна ефективност. SAM R30 има sleep режими, при които сигналът за събуждане идва по канала за серийна комуникация или по някой от входно-изходните изводи с общо предназначение (GPIO) и консумацията при тях е само 500 nA.

Микроконтролерът SAM R30 използва радиочестотния обхват 769-935 MHz, което дава на разработчиците възможност за избор на топологията на комуникационната мрежа – тип "точка в точка", тип "звезда" или меш-мрежа (при която информацията между две точки може да се предаде по различни пътища). Microchip им помага да започнат веднага, като предоставя безплатно протоколния стек MiWi, предназначен за мрежи тип "точка в точка" и "звезда". По-късно през годината ще излезе и частта за поддръжка на меш-мрежи. Модулите, оборудвани с този микроконтролер, могат да бъдат на разстояние до един километър един от друг, а при топология "звезда" това разстояние може да се удвои. Когато са конфигурирани в меш-мрежа, устройствата със SAM R30 осигуряват надеждно покритие на голяма площ, което намира приложение в редица случаи, като изграждането и модернизирането на улично осветление, на ветро- и фотоволтаични паркове.

Специалистите могат да пристъпят веднага към своите разработки като използват развойната платка ATSAMR30-XPRO. Тя е с удобен USB-интерфейс и се поддържа от средата за разработка на софтуер Atmel Studio 7. SAM R30 се предлага в два вида QFN корпуси.

     
Източник: Microchip

Ключови думи: Microchip   SAM R30   SAM L21   CORTEX   ARM   едночипова система  

Comet Electronics
Comet Electronics

Подобни статии

Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Farnell
TME
Rohde&Schwarz

Последно от Технологии

Comet Electronics
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаБизнесТехнологииПродуктови офертиПроектиПредстоящоСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...