Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Microchip представи две нови фамилии микроконтролери - 06.03.2018

06.03.2018   |   Начало»Технологии
 

Microchip представи две нови фамилии микроконтролери - PIC16F18446 и ATmega4809. Те са предназначени за широк кръг от развойни задачи и включват разнообразни хардуерни и софтуерни инструменти като независими от ядрото периферни блокове и средства за бързо прототипиране.

Фамилията PIC16F18446 е насочена към приложения в сензорни мрежови възли. Микроконтролерите притежават интелигентен аналогово-цифров преобразувател, който  работи с напрежение от 1,8 до 5 V и осигурява съвместимост с повечето аналогови и цифрови сензори. 12-битовият АЦП филтрира автономно сигналите, осигурявайки по-точни показания от аналогови сензори и по-висококачествени данни. Тъй като интелигентният АЦП има способността да "събужда" ядрото само когато е необходимо, вместо по предварително зададен график, енергопотреблението на системата се понижава, което прави микроконтролера особено подходящ за приложения, захранвани от батерии. Тази възможност за пестене на енергия позволява и на сензорните възли да работят с малки батерии, което допълнително намалява разходите за поддръжка и габаритите на системата.

ATmega4809 е нова фамилия megaAVR микроконтролери, които са предназначени за разработка на високоскоростни приложения за управление и контрол. Процесорната мощ на интегрирания високоскоростен аналогово-цифров преобразувател позволява по-бързо преобразуване на аналогови сигнали и детерминирани реакции на системата. ATmega4809 са първите megaAVR микроконтролери, които включват независими от ядрото периферни блокове и могат да изпълняват хардуерни задачи без намесата на софтуер.

Това намалява значително обема на кода и времето за разработка. Периферните логически устройства например могат да свържат АЦП към персонализирана комбинация от външни тригери чрез хардуер, без спиране на ядрото, което подобрява времето за реакция, като същевременно намалява консумацията на енергия. ATmega4809 могат да се използват и за разтоварване на функции в по-сложни микропроцесорни системи. Чрез използването на независими от ядрото периферни блокове за изпълнение на командните и контролните задачи в микроконтролера, вместо в микропроцесора, рискът от забавени реакции намалява, което осигурява по-добър интерфейс за крайния потребител.

Следващото поколение развойни платки Arduino ще бъдат базирани на микроконтролер ATmega4809. Това ще позволи на разработчиците да спестят време за създаване на код и да проектират по-ефективни системи с бързо достигане до реализация.

 

     
Източник: Microchip

Ключови думи: Microchip   микроконтролери   PIC16F18446   ATmega4809  

Comet Electronics
Comet Electronics

Подобни статии

Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Farnell

Последно от Технологии

Comet Electronics
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаБизнесТехнологииПродуктови офертиПроектиПредстоящоСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...