Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Катедра "Електроника" в ТУ-Габрово отбеляза 50-годишен юбилей

15.04.2019   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Катедра "Електроника" към Техническия университет в Габрово отбеляза своя 50-годишен юбилей на 5 април. На тържеството присъстваха ръководителите на университета и на факултет "Електротехника и електроника", настоящи и бивши преподаватели, представители на фирмите Апронекс, АМК, Елна, Шнайдер Електрик, Ултрафлекс, ДMТех, Sqilline, Унитраф, SMA Електроникс.

Катедра "Електроника" е основана през май 1968 г. във Висшия общотехнически задочен институт (ВОЗИ)-Габрово по предложение на тогавашния му ректор доц. Весел Савов с първоначално наименование "Полупроводникова и промишлена електроника". Предложението за създаване на катедрата е подкрепено и от Съвета на директорите на промишлените предприятия в Габрово и окръга, като всички институции и предприятия в Габрово оказват голяма материална, кадрова и морална подкрепа.

Настоящият ръководител на катедрата проф. Николай Маджаров изказа специални благодарности към дългогодишните преподаватели - проф. Тодор Тодоров,  проф. Иван Колев, доц. Христо Хинов, доц. Димитър Гиргинов, доц. Цани Цанев, доц. Пенчо Георгиев,  доц. Христо Караилиев, доц. Андрей Кирчев, доц. Иван Савчев, доц. Петко Жечев, гл. ас. Стефан Милчев, гл. ас. Стефан Станев, доц. Велимира Тодорова и доц. Минчо Симеонов.

Една от тенденциите в катедрата през целия период на развитието й е да се поддържат много добри връзки с фирмите, с цел по-добрата практическа подготовка на студентите и по-лесната им адаптация при реализация в професията. Във връзка с това през годините фирмите от областта на електрониката и автоматиката Джонсън Контролс и ZMDI спонсорираха създаването на две научно-изследователски лаборатории. В чест на 50-годишния юбилей бяха разкрити още две лаборатории на компаниите Шнайдер Електрик и Ултрафлекс.

От създаването на катедра "Електроника" в ТУ-Габрово са дипломирани над 7000 инженери и са защитени над 50 дисертации. Инженерите, дипломирани в катедрата, намират успешна професионална реализация в различни фирми както у нас, така и в чужбина - Англия, САЩ, Канада, Германия и др. За да отговори на новите тенденции и изискванията на икономиката в страната, от тази година катедра "Електроника" разкри новата специалност "Промишлена и автомобилна електроника" за образователно-квалификационна степен бакалавър.

     
Източник: ТУ-Габрово

Ключови думи: ТУ-Габрово   Технически университет-Габрово  

Comet Electronics
Comet Electronics
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Transfer Multisort Electronik
Последно от Събитията
Comet Electronics

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...