Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Увеличение на коефициента на корелация между ръста на БВП и пазара на ИС

21.01.2020   |   Бизнес
 

Коефициентът на корелация между ръста на брутния вътрешен продукт в световен мащаб и ръста на пазара на интегрални схеми се очаква да достигне 0,9 между 2019 и 2024 г., прогнозира IC Insights.

В периода 2010-2019 г. коефициентът на корелация между ръста на БВП и ръста на ИС е 0,85 (0,96 с изключение на пазара на памети през 2017 и 2018 г.), което е добра цифра, като се има предвид, че перфектната положителна корелация е 1.

В трите предходни десетилетия коефициентът на корелация варира от сравнително слаб (0,63 около 2000 г.) до отрицателна корелация, т.е. по същество няма корелация (-0.10 през 90-те).

IC Insights смята, че увеличаващият се брой сливания и придобивания, водещ до намаляване на броя на големите производители и доставчици на ИС, е една от основните промени в пазара, която илюстрира узряването на сектора и спомога за насърчаване на по-тясната взаимовръзка между растежа на БВП в световен мащаб и пазара на ИС.

Друга причина за по-добрата корелация е непрекъснатото преминаване към по-ориентиран към крайните потребители пазар на ИС. Според IC Insights преди 20 години около 60% от пазара на ИС е бил предназначен за бизнес приложения, а 40% за потребителски приложения, като тези проценти днес са обърнати.

     
Източник: IC Insights; Dreamstime

Ключови думи: IC Insights   БВП   пазар на ИС  

Comet Electronics
Comet Electronics

Подобни статии

Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Farnell
TME

Последно от Бизнес

Comet Electronics
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаБизнесТехнологииПродуктови офертиПроектиПредстоящоСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...