Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Бюджетите за НИРД в микроелектрониката ще се увеличават

04.02.2020   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Консолидацията в сектора на микроелектронното производство допринесе за по-ниски темпове на растеж на разходите за научноизследователска и развойна дейност (НИРД) през последните пет години. Дългосрочната тенденция от 80-те години на миналия век като цяло е за намаление на годишния ръст на разходите за НИРД, показват данните на IC Insights.

Нов доклад на агенцията, включващ прогноза за бъдещето на производството на интегрални схеми обаче заключава, че определени технически предизвикателства като технологиите за 3D наслагване, преминаването към УВ литография и нарастващата комплексност на изделията, се очаква да доведат до увеличение на бюджетите за НИРД с по-високи темпове на растеж през периода 2019-2024 г.

Изследваните тенденции в НИРД обхващат разходите на производители на ИС, fabless доставчици на чипове (без собствени производствени мощности), както и специализирани предприятия за производство на пластини, като не включват други компании и организации, участващи в разработката на технологии, свързани с микроелектронното производство (доставчици на материали и производствено оборудване, на системи за корпусиране и на услуги за тестване на крайни продукти, университети, държавни лаборатории и браншови сдружения).

От 90-те години на миналия век микроелектронното производство е начело на всички основни индустриални сегменти по отношение на интензивността на инвестиции в НИРД, като годишните разходи за научна и развойна дейност са в размер на средно около 15% от целия оборот, сочат обобщените данни на IC Insights.

През последните три години обаче процентът на разходи за НИРД в сектора се понижи до 13,5% през 2017 г. и 13% през 2018 г., главно поради изключително високия ръст на приходите в областта на паметите.

Съотношението НИРД/продажби в отрасъла се възстанови до 14,6% през 2019 г., когато приходите от паметта намаляха с 33%, а целият пазар спадна с 12%. Секторът за фармацевтични продукти и биотехнологии се премести на челната позиция в класацията за 2019 г. с коефициент НИРД/продажби от 15,4%.

През последните 41 години (1978-2019 г.) разходите за НИРД като процент от продажбите на микроелектронни изделия са средно 14,6%. От 2000 г. разходите за НИРД като процент от продажбите в световен мащаб надхвърлят историческата средна стойност през всички години, освен четири (2000, 2010, 2017 и 2018). През тези четири години по-ниските съотношения между разходи за НИРД и обем на продажбите се дължат по-скоро на силния ръст на приходите.

     
Източник: IC Insights; снимка: Dreamstime

Ключови думи: микроелектроника   интегрални схеми  

Comet Electronics
Comet Electronics
Подобни статии
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес
Comet Electronics

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...