Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Предизвикателствата пред електронната индустрия през 2020 г.

05.01.2021   |   Бизнес
 

Отминалата година изправи всички индустриални сектори пред сериозни предизвикателства. Глобалната пандемия и търговската война между Китай и Съединените щати принудиха компании от цял свят да търсят нови пътища за развитие на бизнеса си. Някои претърпяха значителни загуби, други обаче демонстрираха умение да се адаптират бързо към непредвидени обстоятелства и да намират начин да останат печеливши дори и в тази напълно нова реалност. 

Според анализ на PwC основните предизвикателства, с които компаниите от сектора на електрониката се сблъскаха са глобалната несигурност, трудностите при наемане на нов персонал, увеличените рискове от кибератаки заради големия брой служители, работещи от домовете си, забавянията в производството и доставките, спадът в продажбите и необходимостта от съкращаване на разходите. Сериозен проблем се оказа и отмяната на бизнес срещи, форуми и специализирани изложения, което ограничи значително възможностите за нови бизнес контакти и промотиране на продукти и услуги. Проучване, проведено през май миналата година от Supplyframe сред представители на електронната индустрия, показа, че 50% от тях са отложили или отменили пускането на нови продукти заради пандемията, а 37% са отчели увеличение на разходите за компоненти. Интересни са данните на ByteSnap Design от първите месеци на пандемията, които показват каква е била визията за възможните решения на проблемите. Според проучването, проведено през май в Обединеното кралство, близо една трета (30%) от компаниите от сектора са вярвали, че ключът се крие в иновациите, 29% – в умението да проявят гъвкавост, а за 21% това е било доброто финансово планиране.

Глобалната пандемия заплаши много производствени предприятия от сферата на микроелектрониката със затваряне, което ги принуди да въведат безпрецедентни санитарно-хигиенни мерки и да модифицират и опростят веригата на доставки, демонстрирайки впечатляваща устойчивост. Също и компании, които нямат собствени производствени мощности, а разчитат на подизпълнители, успяха да ограничат щетите от пандемията.

Все пак не всички компании от електронната индустрия пострадаха сериозно заради пандемията. Освен онези, които произвеждат и доставят медицинско оборудване и компоненти за него, добре се справиха и компаниите, които произвеждат електронни устройства, подпомагащи дистанционната работа. Изкуственият интелект (AI) също е сред секторите, които се справиха добре, не само защото AI базираните технологии участват директно в търсенето на спасение от вируса, но и защото се използват в различни продукти с цел да се гарантира социална дистанция.

От края на миналата година индустрията вече гледа с оптимизъм напред, залагайки на скорошен край на пандемията, възможен благодарение на създадените ваксини. Избирането на Джо Байдън за президент на Съединените щати също се приема от пазарите като добър знак за развитието на глобалната икономика, което е от решаващо значение за индустрия като електронната, която е по-глобализирана от всяка друга.

     
Източник: TLL Media; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: електронна индустрия   електронно производство   микроелектроника   изкуствен интелект AI  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics

Подобни статии

Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Farnell
TME

Последно от Бизнес

Comet Electronics
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаБизнесТехнологииПродуктови офертиПроектиПредстоящоСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...