Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Очаква се скок в продажбите на полупроводникови компоненти през 2021 г.

12.01.2021   |   Бизнес
 

Световните продажби на полупроводникови компоненти бележат ръст от 7% през ноември 2020 г. спрямо същия месец на предходната година, сочат данни, публикувани от Асоциацията на полупроводниковата индустрия в САЩ (SIA). Общият размер на продажбите достига 39,4 млрд. долара. Увеличението спрямо октомври 2020 г. е 1,1%.

Разбивка на данните по региони показва увеличение на годишна база в Северна и Южна Америка от 12,5%, в Китай от 6,5%, в Тихоокеанския регион от 6,5% и в Япония от 5,1%, докато в Европа се регистрира слабо понижение от 0,7%. На месечна база продажбите са се повишили с 5,2% в Япония, с 3,6% в Европа, с 2,1% в Северна и Южна Америка и с 0,1% в Китай, докато понижение от 0,5% е имало в Тихоокеанския регион и останалите части на света. 

Според прогнозни данни, публикувани през декември 2020 г. от World Semiconductor Trade Statistics (WSTS), годишният ръст на пазара за 2020 г. ще бъде 5,1%, като той ще достигне обем от 433 млрд. долара. Очакван е ръст във всички продуктови категории, с изключение на оптолектрониката и  дискретните компоненти. Най-голям принос към растежа на световния пазар на електронни компоненти през 2020 г. са имали продажбите на памети – с 12,2%, следвани от продажбите на сензори с 7,4%. Според WSTS, през 2021 г. пазарът може да реализира ръст от 8,4%, благодарение на очакваното добро представяне на категориите памети и оптоелектронни компоненти. Положителни резултати се очакват и от всички останали продуктови категории, и във всички региони.  

Негативните ефекти от коронавирус пандемията върху световния пазар на полупроводникови компоненти не са толкова тежки, колкото се очакваше да бъдат по-рано през 2020 г., отбелязват от WSTS. 

     
Източник: SIA, WSTS; Снимка : Dreamstime

Ключови думи: WSTS   полупроводникови компоненти   оптоелектроника   сензори   памети  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics

Подобни статии

Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Farnell
TME

Последно от Бизнес

Comet Electronics
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаБизнесТехнологииПродуктови офертиПроектиПредстоящоСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...