Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Тенденциите в силовата електроника през 2021 г., според Vicor

12.01.2021   |   Бизнес
 

Иновациите безспорно са най-добрият отговор на предизвикателствата, пред които се изправят редица сектори заради коронавирус пандемията. В своята прогноза за тенденциите в електрониката за автомобилостроенето, центровете за обработка на данни, авиационната и отбранителна индустрии и роботиката през 2021 г. специалистите от популярния производител на силови електронни компоненти Vicor акцентират върху иновативните подходи, от които тези сектори се нуждаят, за да просперират в новата реалност, обусловена от глобалната пандемия.

В автомобилната индустрия значителният спад в продажбите и необходимостта от спазване на социална дистанция насърчи инвестициите в електрическата мобилност. Фокусът през 2021 г. ще бъде върху разработването на по-икономични електрически автомобили с олекотено окабеляване (благодарение на прехода от 12 към 48-волтово бордово захранване) и по-мощни, по-бързо зареждащи се батерии. Това ще насърчи разработването на нови типове силови компоненти за токозахранващите мрежи в автомобилите, които да могат да подсигурят енергийно както иновативните системи за активно окачване и управление на завиването на задните колела, изискващи захранване с 48 V, така и системите за безопасност, комфорт, инфотейнмънт и навигация, които изискват захранване с напрежение 12 V.

Бумът в търсенето на дейта център услуги, предизвикан от пандемията, ще продължи и през 2021 г., предвиждат от Vicor. Проблем тук ще се окаже електрозахранването на съоръженията с оглед на засиления стремеж към енергийна ефектност и нуждата от увеличаване на капацитета на центровете. Решение на тези проблеми може да се окаже преминаването от инсталации с променлив ток към такива с постоянен ток и проектирането на по-компактно оборудване, което да гарантира едновременно енергийна ефективност и отлична защита от прегряване.

Много правителства в Европа съкращават разходите си за отбрана заради пренасочването на средства към борбата с коронаворус пандемията. Те ще трябва да заложат на автоматизирането на някои от отбранителните си системи, за да постигнат по-голяма ефективност с по-малко финансиране. Това ще отвори вратата за по-широкото използване на технологии като изкуствен интелект, дронове и лазери. Според Vicor, безпилотната технология ще продължи да доминира в разузнаването, като нови технологии за токозахранване ще направят възможно удължаването на времетраенето и обхвата на мисиите. 

Доставките чрез дронове и дезинфекцията на обществени места от роботи няма да станат ежедневие, но ще могат да бъдат видени в Европа през 2021 г., прогнозират още от Vicor. Роботиката ще бъде решението на проблема с осигуряването на безопасно взаимодействие с клиентите. За да отговорят на повишеното търсене, разработчиците ще трябва да се съсредоточат върху преработка на съществуващи проекти, като използват съществуващи платформи, вместо да се опитват да стартират нови разработки от нулата. Осигуряването на ефективно токозахранване на роботите и дроновете ще е от критично значение за гарантирането на безопасността и продължителността на експлоатацията им.

     
Източник: Vicor

Ключови думи: Vicor   роботика   електронни компоненти   електрическа мобилност   токозахранващи мрежи  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics

Подобни статии

Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Farnell
TME
Rohde&Schwarz

Последно от Бизнес

Comet Electronics
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаБизнесТехнологииПродуктови офертиПроектиПредстоящоСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...