Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Световното производство на електроника отново расте, сочи анализ на Semiconductor Intelligence

19.03.2021   |   Бизнес
 

Нов анализ на Semiconductor Intelligence отбелязва силно възстановяване на производството на електроника в началото на тази година след спада през 2020 г., причинен от пандемията от COVID-19.

По-голямата част от азиатските производители на електроника са постигнали двуцифрен годишен ръст на производството в началото на 2021 г. В Китай, където производствената дейност забави темп в началото на 2020 г. заради пандемията, увеличението достигна 36% през февруари 2021 г. Следва Виетнам, който затвори производствените мощности през април 2020 г. за три седмици, с ръст от 23% през януари 2021 г. Южна Корея не затвори бизнеса заради COVID-19, което позволи повишаване на производството на електроника през цялата 2020 г. През януари 2021 г. южнокорейското производство постигна годишен ръст от 12%.

САЩ бе сред най-засегнатите от пандемията държави, но затварянето на икономиката не оказа особен ефект върху производствената дейност. Ръстът на производството на електроника в страната спадна под 1% още през декември 2019 г. и тенденцията се запази до юли 2020 г. Последва увеличение от над 8% през ноември 2020 г., като през януари 2021 г. ръстът достигна 8,7%.

Производството на електроника в Европейския съюз (ЕС) не пострада съществено от затварянето заради COVID-19. След забавяне през 2019 г. и едноцифрен спад през повечето месеци на 2020 г. то достигна годишен ръст от 11% през декември миналата година и 23% през януари тази година.

В Обединеното кралство негативен ефект върху производството на електроника през 2020 г. оказа не само кризата, причинена от COVID-19, но и Брекзит, като през януари 2021 г. е забелязан ръст от едва 0,7%. Критици на Брекзит прогнозират, че все повече компании може да преместят производствата си от Обединеното кралство в страни от ЕС, за да достигат по-лесно европейския пазар. Привържениците на отделянето пък смятат, че напускането на ЕС ще позволи на страната да увеличи производството за износ за страните извън Съюза.

     
Източник: Semiconductor Intelligence; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: производство на електроника   производители на електроника   COVID-19   Брекзит  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics

Подобни статии

Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Farnell
TME

Последно от Бизнес

Comet Electronics
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаБизнесТехнологииПродуктови офертиПроектиПредстоящоСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...