Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Плановете за нови производствени мощности за интегрални схеми могат да навредят на електронната индустрия

30.03.2021   |   Бизнес
 

Редица страни по света започнаха да субсидират строежа на нови предприятия за микроелектронно производство, след като недостигът на чипове забави автомобилната и електронната индустрия и подчерта зависимостта от произведените в Тайван компоненти, се отбелязва в нов анализ на Reuters.

Наред с консенсуса, че доставките трябва някак да се разнообразят, има и разногласия около стратегиите и опасения, че щедро инвестиращите правителства може да навредят на индустрията, която в исторически план винаги е била с много цикличен характер.

Правителствата в САЩ, Европейския съюз (ЕС) и Япония обмислят да похарчат десетки милиарди долари за високотехнологични производства в сферата на микроелектрониката заради притесненията, че над две трети от съвременните компютърни чипове се произвеждат в Тайван. Китай също планира огромни субсидии в опит да намали зависимостта си от западните технологии. Дори Индия, която разполага с малко производствени мощности, се надява да се наложи като център за проектиране за големите производители на интегрални схеми и да привлече производства чрез нови програми за субсидии.

Тези усилия, според анализа на Reuters, може да доведат до преструктуриране на индустрията с правителствена подкрепа след десетилетия, в които американски и европейски компании изнасяха производствата си в Тайван и Южна Корея в името на ефективността и доставянето на все по-евтини компютърни ресурси на милиарди хора.

В ЕС все още има разногласия по темата, тъй като страни като Германия и редица компании не са сигурни, че Европа трябва да се впуска в скъпото състезание за производствени мощности за масова микроелектроника, вместо да се специализира в нишови компоненти. "Европа отдавна отпадна от това състезание и вече не разполага с необходимото местно ноу-хау", коментира Хелмут Гасел, ръководител стратегии в германския производител Infineon. В същото време в Европа нараства недоволството заради бавния напредък по проекта на ЕС в областта на микроелектрониката.

В случай че плановете за стоежа на нови производствени мощности се осъществят, електронната индустрия може да се върне към вида си от 70-те и 80-те години, когато всяка страна смяташе собственото производство на интегрални схеми за елемент от стратегическо значение за секторите комуникации и отбрана. Има риск обаче да бъдат построени твърде много мощности, което да доведе до понижаване на цените и проблеми подобно на срива от 80-те години, който затвори фабрики по целия свят, коментира Дан Хътчисън, управляващ директор на VLSI Research.

     
Източник: Reuters; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: микроелектроника   електронна индустрия   интегрални схеми   нишови компоненти  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics

Подобни статии

Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Farnell
TME
Rohde&Schwarz

Последно от Бизнес

Comet Electronics
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаБизнесТехнологииПродуктови офертиПроектиПредстоящоСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...