Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Как 10BASE-T1L MAC-PHY опростява свързването на процесори с ниска енергоконсумация към Ethernet

27.04.2021
 

Използването на Ethernet по една усукана двойка (Single-pair Ethernet) 10BASE-T1L, включително Ethernet-APL в приложенията за индустриална и сградна автоматизация продължава да нараства  поради лавинообразната тенденция за свързване на все повече устройства към Ethernet мрежите. Морис О'Брайън, мениджър стратегически маркетинг, и Фолкер Е. Голер, инженер системни приложения в Analog Devices, обясняват какви трудности може да създаде това за системните инженери, тъй като някои от интегрираните сензори са ограничени по енергоконсумация и пространство.

В микроконтролерите с ниско или свръхниско енергопотребление, разполагащи с достатъчно вътрешна памет за сензори и изпълнителни елементи, често отсъства една важна функция – поради липсата на интегриран Ethernet MAC, те не поддържат MII, RMII или RGMII самостоятелен интерфейс (Ethernet). Традиционният PHY не може да бъде свързан с тези процесори.

С помощта на 10BASE-T1L MAC-PHY процесорът се свързва с Ethernet чрез SPI, премахвайки необходимостта от интегриран MAC. MAC функционалността вече е интегрирана директно, като осигурява по-голяма гъвкавост при проектирането и избора на компоненти и позволява използването на разнообразни процесори със свръхниско енергопотребление. В рамките на интелигентни сградни приложения MAC-PHY ще позволи на повече устройства да бъдат свързани към Ethernet мрежа и интелигентни сградни приложения като системи за ОВК, пожарна безопасност, контрол на достъпа, IP камери, асансьорни системи и системи за мониторинг.

Интегрирането на MAC функционалност предоставя и нови функции за оптимизиране на Ethernet трафика в мрежата благодарение на усъвършенстваното филтриране на пакети, като същевременно освобождава процесора от тази задача. Вместо само един MAC адрес, MAC-PHY може да поддържа филтриране, използвайки до 16 едноадресни или многоадресни MAC адреса. Освен това се поддържа маскиране за два MAC адреса. Чрез поддържане на допълнителна опашка някои съобщения могат да бъдат приоритизирани и да получат повишена латентност и стабилност.

MAC-PHY поддържа също IEEE 1588 и следователно 802.1AS синхронизация по време, необходима при автоматизация на процесите. Това значително намалява сложността на софтуерното проектиране, тъй като не изисква допълнителна хардуерна поддръжка извън самия MAC-PHY. SPI интерфейсът поддържа новия високофективен протокол Open Alliance SPI, създаден специално за използване с MAC-PHY.

10 Mb Ethernet физически слой (10BASE-T1L), комбиниран с токозахранване (PoDL/ SPoE) по два проводника, на разстояние до 1 км, ще даде възможност за реализиране на нови типове Ethernet свързани устройства. Те ще доведат до по-висока ефективност и ще намалят консумацията на енергия в приложенията за индустриална автоматизация. В приложенията за сградна автоматизация те ще позволят по-високи нива на енергийна ефективност, безопасност и комфорт.

Повече информация относно портфолиото от индустриални Ethernet решения на ADI Chronous и как те ускоряват прехода към индустриален Ethernet можете да намерите тук.

 

За контакт:
Мартин Цветков, Account Manager
M: +359 88 787 0757
E: Martin.Tsvetkov@arrow.com
Arrow Electronics     |     arrow.com   

     
Източник: Arrow Electronics

Ключови думи: Arrow Electronics   Analog Devices   Ethernet 10BASE-T1L   MAC-PHY  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics

Подобни статии

Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Farnell
TME
Rohde&Schwarz

Последно от ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Comet Electronics
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаБизнесТехнологииПродуктови офертиПроектиПредстоящоСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...