Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Икономическото възстановяване на Европа зависи от електронната индустрия - 11.05.2021

11.05.2021   |   Начало»Бизнес
 

Нов доклад на IPC сочи, че електронната индустрия като цяло е устояла на негативните ефекти на пандемията от COVID-19 и би могла да бъде един от двигателите на икономическото възстановяване на Европа при подходяща подкрепа от страна на правителствата на Стария континент.
 
В доклада IPC изтъква значението на електронните системи, особено онези, вложени в готови електронни продукти, като се започне от индустриални роботи и се стигне до Airbus A350 и 5G  инфраструктура, за нарастването на световния БВП. Според IPC общият ръст, който индустрията може да постигне в периода от 2018 до 2023 г. е 3,7%, докато Световната банка прогнозира ръст от 1,8% за същия период. С оглед на прехода на Европа към цифрова и зелена икономика, европейските производители на електроника са подготвени за ускорен растеж след дълги години на стагнация, коментират от IPC.
 
Производството на електроника достига 301 млрд. евро през 2019 г. и има директно отношение към генерирането на 3,8 трлн. евро от европейския БВП. Днес обаче на ЕС се падат само около 5% от световното производство на печатни платки и 10% от EMS.

Според доклада, ако Европа иска да се възползва от потенциала на електронната индустрия, европейските правителства трябва да я включат в списъка на отраслите със стратегическо значение и да инвестират в занемарените елементи от веригата на доставки. Наложителни са инвестиции не само в микроелектрониката и производството на полупроводникови компоненти, но и в производството и монтажа на печатни платки. Тъй като повечето от европейските доставчици на печатни платки и EMS са малки и средни предприятия, те се нуждаят от инвестиции в R&D, модернизиране на оборудването и обучениe на персонала, се посочва още в доклада.

     
Източник: IPC; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: IPC   печатни платки   EMS   монтаж на печатни платки   микроелектроника  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics

Подобни статии

Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Farnell

Последно от Бизнес

Comet Electronics
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаБизнесТехнологииПродуктови офертиПроектиПредстоящоСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...