Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Пазарът на електронни компоненти расте въпреки пандемията и недостига на производствени мощности

25.05.2021   |   Бизнес
 

Пандемията от COVID-19 не успя да спре движението нагоре на световния пазар на полупроводникови компоненти и той отбеляза впечатляващия в тези трудни условия ръст от 10,8% в сравнение с 2019 г. до 464 млрд. долара, сочат данни на IDC. Тази година положителната тенденция се очаква да се запази и пазарът да постигне дори по-голям темп на растеж – 12,5%, достигайки 522 млрд. долара.

За 2021 г. IDC прогнозира силен ръст при полупроводниковите компоненти за потребителска електроника, компютри, 5G и автомобилни приложения, въпреки че проблемът с недостига на компоненти ще остане нерешен. Все пак световната фискална и монетарна политика ще остане благоприятна и ще осигури попътен вятър за инвестициите в производствени мощности.

Разбивката по сегменти показва, че с най-голям ръст – 17,3% до 160 млрд. долара, през 2020 г. може да се похвали пазарът на компоненти за компютърни системи. Веднага след него с ръст от 9,1%  се нарежда пазарът на компоненти за мобилни телефони въпреки спадът от 10% в доставките на мобилни телефони, отчетен през 2020 г. Това противоречие според IDC може да се обясни с преминаването към по-скъпите компоненти за 5G телефони, по-големи памети, сензори и поддръжка на RF за повече честоти. С оглед на това, че доставките на 5G телефони вече съставляват 34% от всички доставки на телефони, полупроводниковите компоненти за тях ще генерират близо две трети от приходите в този сегмент и ще се увличат с 23,3% до 157 млрд. долара през 2021 г. Пазарът на компоненти за потребителска електроника се нарежда на трето място с ръст от 7,7% през 2020 г., дължащ се главно на повишеното търсене на игрови конзоли, таблети, безжични слушалки, смарт часовници и стрийминг устройства. Тази година продажбите в този сегмент се очаква да скочат с 8,9%.

     
Източник: IDC; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: IDC   полупроводникови компоненти   електронни компоненти   сензори   COVID-19  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics

Подобни статии

Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Farnell
TME

Последно от Бизнес

Comet Electronics
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаБизнесТехнологииПродуктови офертиПроектиПредстоящоСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...