Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Годишната прогноза сочи ръст на пазара на интегрални схеми с 24%

29.06.2021   |   Бизнес
 

IC Insights повиши годишната си прогноза за ръста на пазара на интегрални схеми през 2021 г. от 19 на 24% до 500 млрд. долара. Това ще бъде третият най-висок резултат, постиган от световния пазар на интегрални схеми през последните 16 години, като по-добри резултати досега са постигани през 2010 г. – 33%, и през 2017 г. – 25%.

Най-голям ръст се очаква в категорията индустриални цифрови интегрални схеми – 47%, като тази категория не беше дори в топ десет в прогнозата от началото на годината. Следват традиционният водач в продажбите – DRAM паметите, и логическите интегрални схеми за приложения в автомобилната и потребителската електроника.

След спад от 8% през 2019 г. пазарът на аналогови интегрални схеми отчете скромен ръст от 3% през 2020 г., но тази година се очаква да нарасне с 25% при 20% увеличение в обема на продажбите. Недостатъчните наличности са сред причините за увеличението от 4% на цените на аналоговите елементи. За последен път увеличение в средната продажна цена на аналоговите интегрални схеми бе преди 17 години през 2004 г., когато средната цена беше 0,60 щатски долара.
 
Средната продажна цена на логическите интегрални схеми се очаква да спадне с 5% тази година, но този спад ще бъде компенсиран от масивното увеличение от 30% в обема на продажбите.

С оглед на увеличението от 28% в цената за DRAM от 0,39 щатски долара за 1 Gb през четвъртото тримесечие на 2020 г. до 0,50 щатски долара за 1 Gb през второто тримесечие на 2021 г. IC Insights прогнозира ръст от 41% за категорията. Очаква се цената за bit DRAM да продължи да се повишава през втората половина на тази година, тъй като доставките остават ограничени.

Прогнозата за пазара на NAND флаш памети е за увеличение от 22%. Цената за bit NAND се понижи с 26% през първото тримесечие на годината спрямо същия период на 2020 г., но цените се стабилизираха през второто тримесечие на 2021 г. и се очаква да вървят нагоре през следващите две тримесечия. Годишната прогнозата за общия пазар на памети е за ръст от 32%.

     
Източник: IC Insights; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: IC Insights   интегрални схеми   DRAM   NAND  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics

Подобни статии

Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Farnell
TME
Rohde&Schwarz

Последно от Бизнес

Comet Electronics
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаБизнесТехнологииПродуктови офертиПроектиПредстоящоСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...