Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Токопроводимо полимерно мастило за следващото поколение печатна електроника

06.07.2021   |   Технологии
 

Изследователи от шведския университет Линшьопинг в сътрудничество с колеги от САЩ и Южна Корея създадоха полимерно мастило с n-проводимост, което остава стабилно при излагане на въздух и високи температури. Новият полимер носи наименованието BBL:PEI.

По думите на Симоне Фабиано, старши лектор в Научния и технологичен факултет на университета Линшьопинг, става дума за голям напредък по пътя към следващото поколение печатна електроника. Според изследователите, всичко, което може да се постигне с полимерния проводник тип-p PEDOT:PSS, може да се постигне и с новия  полимер. Според тях комбинирането на PEDOT:PSS и BBL:PEI създава нови възможности за разработването на стабилни и ефективни електронни схеми.

Новият материал от тип-n е под формата на мастило, разтворимо в етанол. Мастилото може просто да се впръска по повърхността, което прави производството на електронни модули по-лесно и евтино. Също така мастилото е по-екологично от много от другите разработвани в момента органични проводници с n-проводимост, които съдържат вредни разтворители. Фабиано вярва, че технологията е готова за приложение в практиката. "Очакваме BBL:PEI да има същия ефект като PEDOT:PSS. В същото време предстои още много работа, за да се пригоди мастилото към различни технологии, и трябва да научим повече за материала", посочва Фабиано.
 
Проучването се финансира от Фондация Кнут и Алис Валенберг, Шведския изследователски съвет, Фондация AForsk, Фондация Оле Енгквист, Vinnova и стратегическата изследователска област Авангардни материали на университета Линшьопинг.

     
Източник: Университет Линшьопинг

Ключови думи: Университет Линшьопинг   BBL:PEI   PEDOT:PSS   печатна електроника  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics

Подобни статии

Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Farnell
TME

Последно от Технологии

Comet Electronics
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаБизнесТехнологииПродуктови офертиПроектиПредстоящоСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...