Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИ

Как напредъкът в сензорните и цифровите технологии води до по-добри грижи за пациентите

Застаряването на населението в развитите страни, почти повсеместното наличие на мобилна връзка, развитието на авангардни сензорни технологии, наред с натиска върху здравните заведения в резултат на пандемията от COVID-19 са факторите, които способстват в най-голяма степен за ускореното въвеждане на нови технологии за тестване и наблюдение на здравния статус на пациентите извън болниците. Джузепе Оливадоти, директор маркетинг и приложения в Digital Healthcare Business Unit в Analog Devices, обяснява как прогресът в сензорните и цифровите технологии води до радикални промени в грижата за пациентите.

Все по-широкото разпространение на модерни преносими устройства за следене на жизнените показатели на пациентите води до истински пробив в утвърдените от десетилетия медицински процедури.

По-добро диагностиране със следене на показателите в реалния живот

Конвенционалният модел на медицинска грижа, предвиждащ пациентът да посети болница при поява на симптоми или за профилактични годишни прегледи, губи смисъл с развитието на нови медицински сензорни технологии, което позволява използването на малки, преносими устройства с ниско енергопотребление и възможност за захранване с батерии, които предоставят точни измервания на показателите на пациента навсякъде, включително в домашни условия.

Благодарение на постоянното наблюдение могат да бъдат открити тенденции и модели, които могат да бъдат пропуснати при еднократен преглед. Добавянето на изкуствен интелект пък позволява да се следят моделите в жизнените показатели на пациента и да се включва аларма само когато е необходима лекарска намеса. Чрез откриване на сигналите, които предшестват отделни заболявания, пациентът и медицинският специалист могат своевременно да обсъждат промени в лекарствата, начина на живот или диетата, за да предотвратят възникването на обстоятелства, които в миналото биха довели до посещение в спешното отделение на някоя болница. Освен това наблюдението у дома или другаде предоставя информация за здравословното състояние на пациента в реалния живот, а не в изкуствената, често стресираща болнична среда.

Нови пробиви в приложенията на електронните технологии

Навлизането на този нов начин на наблюдение на здравословното състояние е възможно благодарение на постижения в развитието на електронните технологии и компютърните науки през 21 век.

В областта на оптоелектрониката оптичните сензорни решения са развити дотолкова, че да могат да се правят фотоплетизмограми (PPG) с използване на неинвазивни оптични методи за изчисляване на сърдечния ритъм, честотата на дишане и сатурацията (SpO2). Миниатюрни MEMS сензори за движение могат да измерват параметри като физическа активност и качество на съня. 

Развитието на технологиите вече позволява създаването на устройства, които могат да работят на батерии с дни или седмици, докато предават безжично данни за състоянието на пациента. Влагането на микроелектронни и компютърни системи в конкретен продукт от този тип обаче не е проста задача. Analog Devices разбира, че услугите за новаторите в областта на медицинските технологии може да започват с електронната технология, но не се изчерпват с нея. Ето защо фирмата комбинира знанията и уменията на технически експерти и специалисти в областта на медицината, за да помогне на своите клиенти. Инженерите, които проектират сложни медицински продукти, могат да създават иновации по-бързо, с по-голяма свобода и повече увереност в успеха, когато са подкрепени от експерти, които познават не само технологиите, но и приложенията им.

Развойната платформа на Analog Devices

Analog Devices предлага на своите клиенти развойна платформа под формата на учебен VSM часовник за измерване на множество параметри. Като използва пакет от сензори в удобна преносима форма, тя предоставя постоянен набор от измервания на жизнени показатели за разработването на биомедицински алгоритми.

Учебният VSM часовник прави PPG и ECG, за да измерва сърдечния ритъм и други показатели. Неговият MEMS акселерометър брои крачките и се използва, за да се подобрят и унифицират алгоритмите, свързани с показателите за движение. Сензори измерват температурата и импеданса, стойности, които се използват в алгоритми за измерване на стреса и параметрите на човешкия организъм. Тези функции подпомагат проучванията, провеждани от медицински и академични институции, за оценка на нови приложения на дистанционно наблюдение на пациенти.

Ползите от извеждането на наблюдението на пациентите извън болниците са очевидни. Възползвайки се от прецизни, миниатюрни компоненти с ниско енергопотребление като сензори, аналогово-цифрови преобразуватели и цифрови сигнални процесори, VSM часовникът на Analog Devices и други подобни развойни платформи полагат основите, на които производителите на иновативни медицински устройства могат да създават мониторинговите системи на утрешния ден. 

 

За контакт:
Мартин Цветков, Account Manager
M: +359 88 787 0757
E: Martin.Tsvetkov@arrow.com
Arrow Electronics     |     arrow.com 

     
Източник: Arrow Electronics

Ключови думи: Arrow Electronics   Analog Devices   сензори   цифрови сигнални процесори   COVID-19  

Област: Електроника  

Comet Electronics
MicrochipComet Electronics
Подобни статии
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Transfer Multisort Electronik
Последно от ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИ
MicrochipComet Electronics

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...