Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Сливания и поглъщания за 22 млрд. USD в електронната индустрия

19.10.2021   |   Бизнес
 

След рязък спад в обявленията за сливания и поглъщания в електронната индустрия през втората половина на 2020 г. 2021 г. стартира със сделки за рекордните за първо тримесечие 15,8 млрд. щатски долара. През следващите пет месеца следва нов спад и общата стойност на сливанията и поглъщанията през периода януари – август 2021 г. възлиза на 22 млрд. щатски долара, сочат данни на IC Insights.

Комбинираната стойност на споразуменията за сливания и поглъщания в сектора през първите осем месеца на 2021 г. е малко под общата им стойност за същия период на 2019 и 2020 г. – съответно 24,7 млрд. и 23,4 млрд. щатски долара.

Сделките за цялата 2020 г. достигат рекордните 117,9 млрд. щатски долара след стабилизирането на бизнес условията през втората половина на годината след пандемията от COVID-19. Сред обявените големи сделки бяха планираното от NVIDIA поглъщане на ARM за 40 млрд. щатски долара, очакваното поглъщане на Xilinx от Advanced Micro Devices за 35 млрд. щатски долара, приключилата сделка по поглъщането на Inphi от Marvell Technology за 10 млрд. щатски долара и обявената от Intel продажба на бизнеса с NAND памети и производствена мощност в Китай за 9 млрд. щатски долара на SK Hynix.

През последните месеци на т.г. е възможно значително увеличение на общата стойност на сливанията и поглъщанията, ако бъдат постигнати споразумения по някои от големите сделки, обявени в пресата, и други, предприети от компании, които искат да подсилят позициите си на пазари с висок ръст. През лятото се появиха твърдения, че Intel преговаря за покупката на GlobalFoundries за около 30 млрд. щатски долара и че Western Digital и Kioxia обсъждат възможно сливане на стойност поне 20 млрд. щатски долара.

Придобиванията в сектора и през 2021 г. са стимулирани от планове за консолидация в редица продуктови и производствени сегменти, както и от компании, които искат да увеличат присъствието си в приложения като индустриален интернет на нещата, роботика, автономни превозни средства и системи за подпомагане на шофьора, изкуствен интелект и машинно самообучение, разпознаване на изображения и високоскоростна безжична връзка до embedded системи и 5G мрежи.

     
Източник: IC Insights; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: електронни компоненти   индустриален интернет на нещата   embedded системи   изкуствен интелект  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics

Подобни статии

Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Farnell
TME
Rohde&Schwarz

Последно от Бизнес

Comet Electronics
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаБизнесТехнологииПродуктови офертиПроектиПредстоящоСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...