Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Neural DSP създаде най-мощния моделиращ усилвател в света с помощта на SHARC+ на Analog Devices

29.10.2021
 

Neural DSP разработва решения, които отговарят на най-съвременните технологии в музикалната индустрия с десетилетия напред. С такава амбициозна цел се ражда Quad Cortex, най-мощният моделиращ усилвател на планетата. Производителността на програмируем цифров сигнален процесор (DSP) с четириядрена архитектура SHARC+ на Analog Devices осигурява неограничени възможности за аудио обработка.

Майкел Кокали-Банура, приложен инженер в Analog Devices, и Дъглас Кастро от Neural DSP Technologies разказват повече за новаторския проект Quad Cortex SHARC+. 

Основната цел на Quad Cortex е да осигури платформа, в която музикантите имат достатъчно звукови и маршрутни опции, за да бъдат креативни без никакви ограничения. Продуктът изглежда прост и изчистен с интуитивен и забавен за използване графичен потребителски интерфейс (GUI), който спестява на крайния потребител комплицирания процес на системна имплементация.

Инженерният екип на Neural DSP полага всички усилия по отношение на хардуерното и софтуерното проектиране, така че потребителите да могат да се възползват от максимално много опции и гъвкавост, докато работният процес остава изключително чист, прост и приятен. От решаващо значение са лекотата на използване, мащабируемостта, програмируемостта, енергийната ефективност и детерминистичните опции за обработка на звук с ниска латентност.

Има само един начин тези предизвикателни критерии да бъдат изпълнени и това е SHARC+ технологията на Analog Devices, златният стандарт в професионалната аудио обработка. Наличието на различни продуктови варианти от ултрамощни многоядрени системи върху чип (SoC) прави решението особено привлекателно. Многоядрените SHARC+ и Arm SoC продукти осигуряват висококачествени, детерминистични средства за обработка на звук с ниска латентност в реално време при модерните автомобилни, потребителски и професионални аудио приложения. Процесорът ADSP-SC589 е базиран на двойното ядро ​​SHARC+ с една инструкция към множество данни (SIMD) и ядрото Arm Cortex-A5.

Quad Cortex архитектурата е базирана на два процесора ADSP-SC589, които осигуряват четири SHARC+ ядра за обработка на сигнали и 2 GHz DSP производителност. 

В допълнение към високопроизводителните ядра с плаваща запетая и голямата интегрирана в чипа памет, които правят процесорите SHARC+ идеално решение за внедряване на алгоритми за обработка на аудио сигнали с ниска латентност и съхранение на големи буфери за аудио данни, те разполагат и със специални хардуерни ускорители – за високопроизводително бързо преобразуване на Фурие (HP FFT) и блокове с краен/безкраен импулсен отговор (FIR/IIR).

Симулацията на високоговорители, базирана на импулсна реакция, използва вградения в чипа FIR хардуерен ускорител, освобождавайки SHARC+ ядрата за допълнителни паралелни изчисления, което води до икономия от милиони инструкции в секунда (MIPS). Също така FIR блокът е чудесен за целите на пространственото изглаждане (антиалиасинг), което е друго съществено изискване, когато са необходими модели на свръхвисоко усилване при нелинейни системи като китарните усилватели.

Интегрираният в чипа хардуерен криптографски механизъм осигурява множество функции за безопасност като сигурно зареждане, удостоверяване на IP код, поверителност, декриптиране и криптиране. Те са ключови изисквания за гарантиране на безопасното внедряване на продукта, като същевременно защитават интелектуалната собственост на производителите, което става все по-важно в днешния пазар на професионални аудио продукти.

SHARC+ SoC архитектурата разполага с високоскоростни канали за директен достъп до паметта (DMA) и големи вътрешни SRAM блокове (L1 и L2), които позволяват внедряването на ефективни протоколи за комуникация върху и извън чипа. По същия начин богатият на функции периферен комплект, включващ портове за многобайтова връзка с аудио и за високоскоростен обмен на данни между двата вградени процесора ADSP-SC589, в съчетание с 2-проводния интерфейс  I2C, за MIDI интерфейс (MIDI) и диагностика – води до много впечатляваща ниска латентност под 3 милисекунди.

Моделиращият усилвател Quad Cortex разполага с голям 7-инчов мултитъч дисплей. Мощният параметричен еквалайзер (EQ) дава на потребителите контрол и лекота на използване чрез докосване. Докато SHARC+ DSP ядрата са изцяло съсредоточени върху усъвършенстваната аудио обработка, интегрираното в чипа Arm Cortex-A5 ядро разполага с операционна система Linux, използвана като основен контролер на продукта, с потребителски интерфейс.

В допълнение друго съвместимо с Audio Class 2 устройство се управлява чрез USB интерфейса на устройството – отново върху същото Arm ядро. Това прави интегрираните хетерогенни ядра ADSP-SC589 перфектно допълнение към специалните функции за управление и свързване на Arm ядрото, оставяйки интензивната изчислителна обработка на аудио ефекти на SHARC+ DSP енджините с плаваща запетая.

 

За контакт:
Мартин Цветков, Account Manager
M: +359 88 787 0757
E: Martin.Tsvetkov@arrow.com
Arrow Electronics     |     arrow.com

     
Източник: Arrow Electronics

Ключови думи: Arrow Electronics   Analog Devices   SHARC+   ADSP-SC589   процесори  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics

Подобни статии

Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Farnell
TME
Rohde&Schwarz

Последно от ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Comet Electronics
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаБизнесТехнологииПродуктови офертиПроектиПредстоящоСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...