Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Рекордни продажби за европейските дистрибутори на електронни компоненти през 2021 г.

03.12.2021   |   Бизнес
 

Европейските дистрибутори на електронни компоненти са на път да изпратят една рекордно добра година, сочат данни на DMASS. Слабият старт на 2021 г. бе напълно заменен от двуцифрен темп на растеж както в сегмента на полупроводниковите компоненти, така и в IP&E сегмента (свързващи, пасивни и електромеханични компоненти). През третото тримесечие приходите от полупроводникови компоненти са се увеличили с 31,8% до 2,46 млрд. евро, а от IP&E компоненти с 44,7% до 1,13 млрд. евро.

"Недостигът на компоненти е определящ за пазарната ситуация. Докато в момента изглежда се радваме на здравословен растеж, всички участници на пазара са под натиск да открият решения и да избегнат бъдещи проблеми. Не е ясно кога ще се промени ситуацията, но се надяваме, че 2022 г. ще донесе известно облекчение. Очевидно е, че недостигът на компоненти влияе на цялостната икономическа перспектива на европейските индустриални сектори", коментира новоизбраният председател на Управителния съвет на DMASS Херман Райтер.

Полупроводникови компоненти

В този сегмент разбивката по региони показва съществени различия – Германия бележи ръст от 25% до 672 млн. евро, а Източна Европа от 28,7% до 403 млн. евро, докато Италия отчита забележителните 54% до 219 млн. евро, скандинавските страни – 44,8% до 203 млн. евро, Обединеното кралство – 40% до 167 млн. евро, и Франция – 36,4% до 152 млн. евро.

На ниво продуктови категории аналоговите и MOS компонентите изостават от общия растеж на пазара с ръст от съответно 24,4% до 689 млн. евро и 25,8% до 484 млн. евро, докато дискретните и силовите компоненти, сензорите, оптоелектронните компоненти и паметите нарастват много над средното. Във втората група най-малък ръст се отчита при оптоелектронните компоненти – 34,6% до 237 млн. евро, а най-висок при дискретните компоненти – 57,4% до 149 млн. евро.

IP&E компоненти

Общото нарастване на продажбите в този сегмент е 44,7% до 1,13 млрд. евро през третото тримесечие на 2021 г. Ситуацията по региони е сравнима с тази в сегмента на полупроводниковите компоненти, като и тук Германия и Източна Европа са най-големите регионални пазари, следвани от Италия, Обединеното кралство, Франция и скандинавските страни. На ниво продуктови категории пасивните компоненти и електромеханичните продукти бележат ръст от съответно 45% до 539 млн. евро и 46% до 530 млн. евро. Категорията на захранванията, която съставлява 6% от пазара на IP&E компоненти, бележи 35-процентов ръст до 65 млн. евро.

DMASS очаква 2021 г. да приключи с годишен ръст от 20% за всички категории. "2022 г. може да е съвсем различна история. Надяваме се, че към средата на 2022 г. ще наблюдаваме подобрение по отношение на наличностите и веригите на доставки. В дългосрочен план за пръв път от 80-те години насам нашият сектор е засегнат от мощни геополитически промени, при което развитието се стимулира от наличностите и достъпа до технологии, а не от действителното търсене на крайния пазар", коментира Райтер.

     
Източник: DMASS; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: DMASS   полупроводникови компоненти   пасивни компоненти   захранвания   сензори  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics

Подобни статии

Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Farnell
TME

Последно от Бизнес

Comet Electronics
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаБизнесТехнологииПродуктови офертиПроектиПредстоящоСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...