Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

IC Insights разкрива истинската причина за недостига на чипове за автомобилостроенето

31.01.2022   |   Бизнес
 

Огромна част от медийните публикации за автомобилната индустрия в последно време са фокусирани върху недостига на полупроводникови компоненти, който възникна в началото на 2021 г. и продължава и през тази година.

Общоприетата причина за този недостиг е пандемията от COVID-19, заради която през 2020 г. се стигна до рязък спад на търсенето в световен мащаб, което накара автомобилостроителите да спират производствени мощности и да отменят поръчки за компоненти. Междувременно рязко се повиши търсенето на мобилни телефони, телевизори, компютри, игри и домашни електроуреди от хората, които останаха по домовете си и заработиха дистанционно. В резултат на това доставчиците на полупроводникови компоненти се преориентираха от производство на модули за автомобилни приложения към производство на компоненти за други електронни системи, чието търсене беше по-голямо. Така, когато автомобилните компании се завърнаха през втората половина на 2020 г., откриха, че доставчиците на полупроводникови компоненти, преориентирали се към други приложения, не могат да посрещнат подновеното търсене и последва сериозен недостиг.

Според IC Insights този сценарий не е основната причина за недостига на интегрални схеми, с който сега се сблъсква автомобилната индустрия. Истинската причина се крие в рязкото увеличение на търсенето на интегрални схеми за автомобилни приложения през 2021 г., а не в неспособността на доставчиците на електронни компоненти да повишат производството. В действителност, производителите са осигурили 30% повече модули на автомобилната индустрия през 2021 г. в сравнение с 2020 г., което доста надхвърля общото увеличение от 22% на световните доставки на интегрални схеми през миналата година. В сравнение с предпандемичната 2019 г. през 2021 г. на автомобилния сектор са доставени 27% повече интегрални схеми.

През 2021 г. скокът в доставките на интегрални схеми за автомобилни приложения е най-големият от 2011 г. насам, с лекота надхвърляйки увеличението от 20%, регистрирано през 2017 г. Броят им през миналата година достига 52,3 млрд., което е три пъти повече от 17,6 млрд., регистрирани през 2011 г. За сравнение общите доставки на интегрални схеми през 2021 г. възлизат на 394 млрд. бройки, което е около два пъти повече в сравнение с 2011 г., когато са доставени 194 млрд.

IC Insights отбелязва впечатляващото постижение на доставчиците да повишат производството и да доставят невероятни количества интегрални схеми на автомобилната индустрия през миналата година. Все пак, когато търсенето на интегрални схеми скочи рязко, както се случи през 2021 г., неизбежно възниква временно разминаване между търсене и предлагане, което според IC Insights е истинската причина за недостига на интегрални схеми за автомобилната индустрия.

     
Източник: IC Insights; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: IC Insights   интегрални схеми   автомобилостроене   COVID-19  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics

Подобни статии

Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Farnell
TME
Rohde&Schwarz

Последно от Бизнес

Comet Electronics
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаБизнесТехнологииПродуктови офертиПроектиПредстоящоСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...