Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Световните продажби на електронни компоненти за първи път надхвърлиха 500 млрд. щатски долара през 2021 г.

04.02.2022   |   Бизнес
 

Световните продажби на полупроводникови компоненти се увеличиха с 25,1% до 583,5 млрд. щатски долара през 2021 г., преминавайки за първи път границата от 500 млрд. щатски долара, сочат предварителни данни, публикувани от консултантската компания Gartner.

"След като глобалната икономика се възстанови през 2021 г., настъпи недостиг в снабдителните вериги на електронни компоненти, особено за автомобилната индустрия", коментира Андрю Норууд, вицепрезидент Проучвания в Gartner. "В резултат комбинацията от голямо търсене и увеличението на цените на логистичните услуги и суровините повиши средните продажни цени на полупроводниковите компоненти и допринесе за общия ръст на приходите през 2021 г.", допълва той.

Пазарът на 5G смартфони също изигра роля за увеличение на приходите от електронни компоненти, като производството се удвои до 555 млн. бройки през 2021 г. в сравнение с 250 млн. през 2020 г. Американските санкции срещу Huawei дадоха възможност на други китайски производители на смартфони да увеличат пазарните си дялове и да способстват за растежа на доставчици на 5G чипсети като Qualcomm, MediaTek и Skyworks. Същевременно HiSilicon, подразделението за чипове на Huawei, отчете понижение на приходите от 8,2 млрд. щатски долара през 2020 г. до около 1 млрд. щатски долара през 2021 г.

На върха на класацията на най-големите доставчици на електронни компоненти Samsung Electronics изпревари Intel за първи път от 2018 г. насам с увеличение на приходите от 31,6% през 2021 г. Приходите от памети на компанията се увеличиха с 34,2% през 2021 г. в унисон с общата възходяща тенденция на пазара на памети. Intel се смъкна до втората позиция с ръст от 0,5% през 2021 г., което е и най-ниският ръст, реализиран от 25-те най-големи доставчици.

Паметите отново са най-добре представящият се сегмент благодарение главно на по-големия брой инсталирани сървъри от доставчици на облачни услуги и увеличеното търсене на персонални компютри и мобилни устройства. Приходите в сегмента се увеличиха с 42,1 млрд. щатски долара спрямо 2020 г., което възлиза на 33,8% от общото увеличение на приходите от електронни компоненти през 2021 г. DRAM паметите постигнаха най-голям ръст в категорията – 40,4%, до 92,5 млрд. щатски долара през 2021 г.

     
Източник: Gartner; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Gartner   електронни компоненти   памети  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics

Подобни статии

Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Farnell
TME
Rohde&Schwarz

Последно от Бизнес

Comet Electronics
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаБизнесТехнологииПродуктови офертиПроектиПредстоящоСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...