Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

ЕК предложи законодателен акт за справяне с недостига на полупроводникови компоненти в ЕС

09.02.2022   |   Бизнес
 

Европейската комисия предложи законова рамка за насърчаване на производството на полупроводникови компоненти в Европа като част от усилията за повишаване на конкурентоспособността на Европейския съюз и за намаляване на зависимостта му от ограничен брой доставчици, както и за ускоряване на цифровия и енергийния преход.

Законодателният акт на ЕС за интегралните схеми цели да се създаде устойчива снабдителна верига, от научни изследвания до производство и дистрибуция. Предвижда се да бъдат осигурени публични и частни инвестиции от над 43 млрд. евро, за да може ЕС да постигне амбицията си да удвои сегашния си пазарен дял до 20% през 2030 г.

Основни компоненти на законопроекта са инициативата "Интегрални схеми за Европа", нова рамка за гарантиране на сигурността на доставките чрез привличане на инвестиции и увеличен производствен капацитет и механизъм за координация между държавите членки и ЕК за наблюдение на предлагането на полупроводникови компоненти, оценяване на търсенето и предвиждане на евентуален недостиг.

В рамките на инициативата "Интегрални схеми за Европа" 11 млрд. евро ще бъдат вложени в настоящи научни изследвания, развойна дейност и иновации. Фонд за интегрални схеми ще улеснява достъпа до финансиране за стартиращи предприятия, а специален механизъм за капиталови инвестиции в рамките на InvestEU ще подпомага разрастващите се предприятия и малките и средни предприятия.

Предстои Европейският парламент и държавите членки да обсъдят предложения законодателен акт за интегралните схеми, като след евентуалното му приемане той ще се прилага пряко в целия ЕС.

     
Източник: ЕК

Ключови думи: ЕК   ЕС   полупроводникови компоненти  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics

Подобни статии

Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Farnell
TME
Rohde&Schwarz

Последно от Бизнес

Comet Electronics
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаБизнесТехнологииПродуктови офертиПроектиПредстоящоСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...