Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

TrendForce прогнозира нов недостиг на електронни компоненти заради ситуацията в Украйна

25.02.2022   |   Бизнес
 

Украйна е голям доставчик на различни видове индустриални газове, необходими за производството на полупроводникови компоненти, и в случай на война с Русия, доставките на някои от тях ще бъдат сериозно ограничени, коментира консултантската компания TrendForce дни преди началото на военните действия в страната.

Украйна произвежда главно неон, криптон и ксенон, които са от ключово значение в процесите на фотолитография – експонация и ецване.

Според проучване на TrendForce Украйна произвежда приблизително 70% от световните доставки на газ неон. При производството на полупроводникови компоненти той се използва в KrF лазери в процеса на експониране. Освен газ неон Украйна изпълнява и около 40% от световните доставки на газ криптон, който също се използва в KrF лазери и заедно с газ неон е тясно свързан с фотолитографските процеси. Украйна произвежда и ксенон (около 30% от световното производство), който може да се използва в процесите на ецване.

При пълномащабна война в Украйна, дори и ако пазарът бързо намери други доставчици или се увеличи производството в други части на света, сертифицирането на продуктите ще отнеме няколко месеца, може би дори повече от половин година, което ще доведе до сериозен недостиг на газове, необходими за производството на полупроводникови компоненти, отбелязват анализаторите.

TrendForce посочва, че голяма част от произведените в Украйна неон и криптон се ползват главно в KrF лазери, които пък се използват в утвърдените 250 - 130-нанометрови процеси върху 8-инчови пластини. Сред компонентите с 250 – 130 nm процес са силовите ИС, MEMS, MOSFET и IGBT модули. Войната в Украйна би засегнала в различна степен доставките на тези продукти. Така автомобилната индустрия, която се нуждае от големи количества силови интегрални схеми и компоненти, ще се сблъска с нови ограничения в доставките, коментира TrendForce.

     
Източник: TrendForce; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: TrendForce   електронни компоненти   силови компоненти   MEMS   IGBT   MOSFET   неон   криптон   ксенон  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics

Подобни статии

Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Farnell
TME
Rohde&Schwarz

Последно от Бизнес

Comet Electronics
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаБизнесТехнологииПродуктови офертиПроектиПредстоящоСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...