Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Ситуацията в Украйна няма да повлияе значително върху електронната индустрия, смята Semiconductor Intelligence

31.03.2022   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Прогнозите за електронната индустрия и микроелектрониката през 2022 г. остават несигурни, се посочва в нов анализ на Semiconductor Intelligence. Ситуацията в света тъкмо започна да се нормализира след преминаването на пандемията от COVID-19 и през февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Според Международния валутен фонд (МВФ) руската инвазия в Украйна ще повлияе на световната икономика в три направления – високите цени на енергията и други стоки ще ограничат търсенето, търговските вериги и веригите на доставки в съседните страни ще бъдат нарушени, несигурните условия за инвеститорите ще доведат до затягане на финансовите условия. Тези три фактора вероятно ще доведат до намаляване на икономическите прогнози на повечето страни.

Влиянието върху електронната индустрия ще бъде индиректно. В Русия, Украйна и съседните страни няма значими съоръжения за производство на полупроводникови компоненти и електроника. Все пак по-малкото търсене през 2022 г. ще доведе до намаляване на търсенето на електроника в някаква степен.

Повечето страни – големи производители на електроника в Азия, се върнаха към нормалните нива на растеж. Южна Корея, в която имаше минимално забавяне заради пандемията, се представя най-добре със среден тримесечен ръст от над 20% за последните девет месеца до януари 2022 г. Китай се завръща към предпандемичните нива на растеж в диапазона от 12 до 13%. Тайван също не претърпя сериозно забавяне заради пандемията и отбелязва ръст от 13%. Виетнамското електронно производство спадна през есента на 2021 г. заради пандемията, но започна отново да расте през февруари 2022 г. Япония отчете спад в производството в края на 2021 г. след възстановяване от пандемията от над 10% по-рано през годината. Страната продължава дългосрочното забавяне на електронното производство заради преместване в нискобюджетните азиатски страни.

В САЩ ръстът на електронното производство е между 4 и 5% през последните пет месеца до януари 2022 г., което е над предпандемичните нива от минус 1 до плюс 2% през 2019 г. Страните от Европейския съюз показаха спад от 14% през януари 2022 г. след силен ръст от 30 до 40% през първата половина на 2021 г. В допълнение към ефектите от пандемията страните от ЕС се възползваха от преместването на производства от Обединеното кралство след Брексит. Обединеното кралство отчита неутрален ръст до спад в електронното производство през последните три години с изключение на възстановяването след пандемията от април до август 2021 г.

През четвъртото тримесечие на 2021 г. в сравнение със същия период на 2019 г. се отбелязва ръст от над 30% в ЕС и Южна Корея. Китай, Тайван и Виетнам бележат ръст в диапазона от 15 до малко над 20%. Ръстът в САЩ е от скромните 8%. Япония и Обединеното кралство бележат спад от 9% заради преместване на производство от Япония в други азиатски страни и от Обединеното кралство в страни от ЕС.

Изглежда, че електронната индустрия като цяло е преодоляла пандемията и се завръща към растеж. Все пак войната между Русия и Украйна внася несигурност за глобалната икономика. Ефектът върху електронната индустрия вероятно ще бъде забележим, но не и значителен, коментира Semiconductor Intelligence.

     
Източник: Semiconductor Intelligence; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Semiconductor Intelligence   полупроводникови компоненти   ЕС  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics
Подобни статии
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Бизнес
Comet Electronics

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...