Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Китайските компании държат едва 4% от световния пазар на интегрални схеми

19.04.2022   |   Бизнес
 

Най-голям дял в световния пазар на интегрални схеми, включващ продажбите и в сегмента на производителите със собствени производствени мощности за микроелектроника (IDM), и в този на компаниите без собствени производствени мощности (fabless), през 2021 г. имат компании със седалище в САЩ, сочи нов доклад на IC Insights.

Според него американските компании държат общо 54% от световния пазар на интегрални схеми, следвани от южнокорейските компании с общ дял от 22%. Тайванските компании заемат 9% от пазара благодарение на продажбите на fabless компаниите, а европейските и японските доставчици имат дял от по 6%. За първи път тайванските компании задминават европейските и японските през 2020 г. Китайските компании държат едва 4% от общия пазар.

Южнокорейските и японските компании са изключително слабо представени във fabless сегмента – с дял от по 1%, а тайванските и китайските компании имат много малък дял в IDM сегмента – съответно 3% и под 1%. Като цяло компаниите, базирани в САЩ, показват най-голям баланс между IDM и fabless сегмента и общия пазар с дялове от съответно 47%, 68% и 54%.

През 2021 г. се запазва низходящата тенденция в продажбите на интегрални схеми на японските производители, която започна през 90-те години на миналия век. През 1990 г. японските компании държат близо половината от световния пазар на интегрални схеми, като този дял рязко спада през следващите 30 години до едва 6% през 2021 г.

Пазарният дял на европейските компании не спада така рязко като този на японските, но те също отбелязват спад от 9% през 1990 г. на едва 6% през 2021 г. През същия период пазарният дял на американските и азиатските доставчици на интегрални схеми се покачва. 

Азиатските компании отчитат впечатляващ средногодишен ръст от 15,9% за последните 30 години (двойно по-голям от средногодишния ръст на целия пазар от 8,2% за периода) и делът им скача от 4% през 1990 г. до 34% през 2021 г.

     
Източник: IC Insights; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: IC Insights   интегрални схеми   fabless   IDM  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics

Подобни статии

Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Farnell
TME
Rohde&Schwarz

Последно от Бизнес

Comet Electronics
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаБизнесТехнологииПродуктови офертиПроектиПредстоящоСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...