Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Десет компании държат 57% от световния пазар на полупроводникови компоненти

03.05.2022   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Според нов доклад на IC Insights през 2021 г. пазарният дял на 50-те най-големи доставчици на полупроводникови компоненти е достигнал 89%, като се е увеличил с 8% в сравнение с 2010 г. Общият дял на 5-те най-големи играча на пазара се е увеличил с 8%, на десетте най-големи – с 9%, а на 25-те най-големи доставчици – с 11%. С оглед на очакваните нови сливания и поглъщания през следващите няколко години делът на водещите доставчици се очаква да нарасне още повече.

На върха на класацията на най-големите доставчици през 2021 г. е Samsung с увеличение на продажбите от 33%. Новите компании в топ 10 са две – тайванският доставчик без собствени производствени мощности (fabless) MediaTec и американската fabless компания AMD. Те изместиха Apple и Infineon от първата десетка на най-големите доставчици на електронни компоненти. MediaTec отчете впечатляващ скок на продажбите от 61%, което спомогна за придвижването на компанията три места напред – от 11-то на 8-мо място. AMD отчете дори още по-голям ръст в продажбите – 68%, през 2021 г. и премина от 14-то на 10-то място.

През 2021 г. пет от десетте най-големи доставчици бяха fabless компании, което е с две повече в сравнение с 2019 г. През 2008 г. в топ 10 имаше само една fabless компания – Qualcomm, а през 2000 г. – нито една.

Продажбите на всяка една от компаниите в топ 10 възлизаха на поне 16,4 млрд. щатски долара през 2021 г. Както може да се очаква, с оглед на възможните сливания и придобивания, класацията на десетте най-големи доставчици може значително да се промени през близките няколко години, тъй като полупроводниковата индустрия продължава своя път към зрелостта, коментира IC Insights.

     
Източник: IC Insights; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: IC Insights   полупроводникови компоненти   fabless  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics
Подобни статии
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


ПРЕМИЕР ФАРНЕЛ ЛИМИТЕД
Последно от Бизнес
Comet Electronics

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...