Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИ

Непознатият Хелиум… или как да печелим криптовалута от Internet of Things

Стартъп компанията Helium е основана през 2013 г. с амбициозната задача да изгради глобална мрежа от тип Интернет на нещата - IoT, а сред създателите й е легендата от Napster Шон Фанинг. Разработено е специално устройство – Хелиум хотспот (точка за достъп). За разлика от популярния Wi-Fi хотспот, какъвто всеки притежава в дома си, Хелиум хотспотът осигурява до 200 пъти по-голямо покритие, но предава малки по обем пакети от данни. Безжичният мрежов протокол, който използва, е наречен LongFI, но по същество той се базира на популярния стандарт за IoT мрежи LoRaWAN. Целта на упражнението е множество крайни устройства – например безжични сензори, да могат да предават своите данни към интернет, като за всяко съобщение се заплаща изключително малка такса. В началото Helium остава собственик на оборудването, а към потребителите, приели да го инсталират и поддържат, се изплаща част от таксите за данните, които те са трансферирали.

Няколко години по-късно, изчерпвайки своето финансиране, компанията все по-трудно успява да стимулира потребители, които да инсталират Хелиум хотспотове и разрастването на мрежата значително се забавя. Така през 2019 г. е взето решение за коренна промяна на бизнес модела с активно прилагане на блокчейн технологията.

От централизирана, мрежата става напълно децентрализирана, което позволява на потребителите да закупуват, инсталират и поддържат собствени Хелиум хотспотове. В замяна те започват да получават възнаграждение под формата на монети от цифровия актив Хелиум (HNT). Криптовалутата Хелиум е специално създадена за разплащане със собствениците на Хелиум хотспотове, като всеки месец се разпределят около 50 000 монети. Едновременно с това този цифров актив се търгува на водещите криптоборси и лесно може да бъде разменен за други криптомонети или конвенционални пари. Този нов подход за развитие на мрежата се оказва изключително успешен и за малко повече от година съществуване тя вече покрива над 63 000 града в 175 страни на всички континенти с общо над 800 000 хотспота.

Хелиум хотспотът консумира само 5 вата

Но как точно притежателите на Хелиум хотспотове получават заплащане в монети на Хелиум? За разлика от метода "доказателство за извършена работа" (Proof of Work – PoW), използван за генерирането на нови монети при Биткойн, Етериум и други криптовалути, блокчейнът на Хелиум използва алгоритъм наречен "доказателство за осигурено покритие" (Proof of Coverage – PoC). Освен че това е принципно нова идея, тя е и много по-икономична от гледна точка на консумация на енергия в сравнение с PoW. Хелиум хотспотът – устройството, което генерира (изкопава) Хелиум монетите, консумира само 5 W – мощност, с каквато се зарежда мобилен телефон.

Алгоритъмът PoC непрекъснато и на случаен принцип изпраща към всеки хотспот в мрежата специална заявка. Например ако Хелиум хотспотът на Гошо е включен, при получаване на тази заявка той излъчва в ефира кратък пакет данни – бийкън. Всички останали Хелиум хотспотове (на Пешо, на Мара и т.н.), разположени в съседство с него, са в режим на приемане и сигнализират обратно PoC алгоритъма, ако успешно получат тези данни чрез своите антени. Така те се явяват свидетели на този бийкън и доказват, че той е бил излъчен от съответното място (където е разположен хотспотът на Гошо). И обратно, когато някой от съседните хотспотове – Пешо или Мара, получи своята заявка за излъчване на бийкън, хотспотът на Гошо приема данните чрез ефира и изпраща в мрежата потвърждение, че го е получил. Всеки Хелиум хотспот е географски привързан към определена локация и успешната комуникация на бийкън пакетите доказва, че в тази локация мрежата е налична и работоспособна.

Хелиум хотспотът носи допълнителен приход, когато някое IoT устройство се възползва от услугите му

Всички тези действия се записват в Хелиум блокчейн веригата, а тя генерира и изплаща съответните възнаграждения под формата на монети. Така всеки хотспот (Гошо) получава възнаграждение в два случая – при излъчване на бийкън и при получаване (свидетелство) за изпратен бийкън от съседен хотспот. Съществува още една активност в мрежата, при която собственикът на хотспот получава заплащане – когато в осигуряваната от него зона на покритие някакво крайно устройство (например безжичен сензор) получи или изпрати пакет от данни. Към този момент трансферът на подобни данни е с малък обем, защото мрежата е в процес на развитие, но той непрекъснато расте. Ето защо в момента основният приход за притежателите на Хелиум хотспотове идва главно на базата на PoC алгоритъма и в по-малка степен от реален трансфер на потребителски данни. В бъдеще обаче двата компонента ще разменят местата си заради прогресивно увеличаващия се трафик в Хелиум мрежата.

Протоколите за достъп до Хелиум мрежата се дефинират от компанията Helium, но за да задоволи лавинообразно растящото търсене на Хелиум хотспотове, тя е оторизирала различни компании за тяхното производство. Един от тези производители с най-голям брой активации в мрежата е Seeed Studio с модела си SenseCap M1.

Ниската цената за пренос на данни по Хелиум е недостижима за стандартните GSM мрежи

Важно конкурентно предимство на Seeed Studio е предлагането както на огромно разнообразие от напълно готови за употреба крайни устройства, така и на компоненти за разработка на уникални приложения, всички съвместими с Хелиум мрежата. В съответствие с IoT стандартите тези устройства са с много ниска консумация и могат да работят в продължение на години с една батерия. За изпращане и получаване на данни от и към тях през Хелиум мрежата (като беше споменато) се изисква заплащане, като цената на един пакет данни (24 байта) е фиксирана на 1 Data Credit (DC) = 0,00001 USD. Толкова ниска цена за трансфер на данни е недостижима за стандартните клетъчни GSM мрежи! В допълнение Хелиум мрежата осигурява глобално покритие, което се разширява всеки ден с добавянето на нови хотспотове.

Комуникационните възможности, осигурявани от Хелиум мрежата намират приложение в почти всяка сфера от нашия живот – от сензори и изпълнителни елементи за селскостопански приложения, през всевъзможни решения за индустриална, сградна и домашна автоматизация, до тракинг и фитнес устройства, в споделени превозни средства и в сегмента микромобилност. Всички те вече се възползват от евтината и надеждна комуникационна среда, създадена от Хелиум, заедно със стотиците хиляди собственици на хотспотове (Гошо харесва това...).

В България официален представител на Seeed Studio е Комет Електроникс, който предлага от локален склад не само Хелиум хотспотове SenseCap M1, но и LoRaWan съвместими радиокомуникационни модули, подходящи за изграждане на индустриални, сградни и селскостопански IoT приложения. Инженерният екип на Комет Електроникс извършва консултации по всички въпроси свързани с ефективното инсталиране и експлоатация на SenseCap M1.

За разлика от всекидневно появяващите се нови криптоориентирани проекти и монети, чиято единствена цел е да бъдат средство за спекулация, Хелиум е проект с реален продукт, използван от реални хора и решаващ реални проблеми в сферата на IoT комуникациите. Това до голяма степен определя и успеха на тази децентрализирана мрежа.

Перспективи пред Хелиум хотспотовете

Компанията Helium има амбициозни планове за своето развитие. Освен LongFI мрежата, пренасяща малки пакети от потребителски данни, вече се тества изграждането на нов тип широколентова мрежа – "частно 5G". Тъй като за бърз безжичен обмен на данни с типична скорост до 10 Gbps се използват честоти в милиметровия радиообхват, далечината на връзката е ограничена до т. нар. пряка видимост. Затова за покриване на големи площи особено в градовете е необходимо инсталирането на хиляди хотспотове. За да ускори разгръщането на подобни мрежи, организацията по стандартизиране на клетъчните комуникации 3GPP е дефинирала възможност освен обществени точки за достъп (изграждани от мобилните оператори) да се инсталират и частни такива с различни собственици. Именно тук се вписва и доказано вече успешният модел на Хелиум за стимулиране на реализацията на частни 5G хотспотове чрез заплащане за тяхното закупуване, инсталиране и поддръжка с монети от криптоактива Хелиум.

 

 

 

 

 

 

За контакт:

Илко Радулов, FAE Manager
М: +359 888 799 338
Е: ilko.radulov@comet.bg
Комет Електроникс | www.comet.bg

     
Източник: Комет Електроникс

Ключови думи: Хелиум   Хелиум хотспот   Helium   Комет Електроникс   Seeed Studio   SenseCap M1   IoT   LoRaWAN   криптовалути  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet ElectronicsMicrochip
Подобни статии
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Transfer Multisort Electronik
Последно от ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИ
Comet ElectronicsMicrochip

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...