Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Приходите от полупроводникови компоненти в световен мащаб ще се увеличат с 13,6% през 2022 г.

14.06.2022   |   Бизнес
 

През 2022 г. световната полупроводникова индустрия ще генерира приходи от общо 676 млрд. щатски долара, което е с 13,6% повече в сравнение с 2021 г., прогнозира глобалната консултантска компания Gartner.

Според Алан Пристли, вицепрезидент проучвания в Gartner, повишението на средната продажна цена на полупроводниковите компоненти в резултат на недостига на чипове ще продължи да бъде водещ фактор за ръста на приходите на световния пазар през т.г., но ограниченията в доставките ще започнат постепенно да отслабват и цените ще се стабилизират.

Доставките на компоненти, включително микроконтролери, PMIC решения и регулатори на напрежение, за автомобилни приложения ще останат ограничени и през 2023 г. Забавянето на растежа при компютрите, смартфоните и сървърите се очаква да доведе до постепенно забавяне на ръста на приходите от полупроводникови компоненти, тъй като през тази година търсенето и предлагането постепенно започнаха да се изравняват.

Недостигът на компоненти остава проблем в някои сектори. Недостигът на чипове ще остане проблем за снабдителните вериги на производителите на електронно оборудване и през 2022 г. и ще има различен ефект върху по-големите пазари на електронно оборудване в зависимост от типа на компонентите. Някои типове модули ще продължат да недостигат в автомобилостроенето и в края на 2022 г.

"Въпреки че производството на автомобили ще расте с по-нисък темп от очаквания – 12,5%, през 2022 г., средните продажни цени на полупроводниковите модули се очаква да останат високи заради ограничените доставки, което ще спомогне за двуцифрен ръст – 19%, на пазара на полупроводникови компоненти за автомобилостроенето през 2022 г.", коментира Пристли. През прогнозния период ръстът на продажбите на електронни компоненти за автомобилостроенето ще се определя от автомобилните HPC, EV/HEV и ADAS системи.

Пазарът на памети ще бъде лидер по ръст на приходите през 2022 г.

Паметите ще останат сегментът с най-голям дял в общите продажби на електронни модули и ще достигне 31,4%. Ограничение на доставките на DRAM и NAND памети ще има през второто тримесечие на 2022 г. Приходите в двата сегмента т.г. ще скочат с 22,8% при DRAM и с 38,1% при NAND паметите.

Преминаването към 5G стимулира растежа

Приходите от електронни компоненти за смартфони се очаква да скочат с 15,2% през 2022 г. заради прогнозираното увеличение от 45,3% на производството на 5G смартфони, което ще достигне 808 млн. бройки и дял от 55% от всички произведени смартфони.

Агресивното преминаване от 4G към 5G, предприето от големите производители на чипсети за смартфони, временно доведе до недостиг на 4G SoC baseband интегрални схеми, който започна през втората половина на 2021 г. Увеличаващото се предлагане на 5G интегрирани baseband чипове ще доведе до понижение на цените на 5G смартфоните и ще стимулира навлизането на 5G  стандарта.

     
Източник: Gartner; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Gartner   електронни компоненти   полупроводникови компоненти  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics

Подобни статии

Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Farnell
TME
Rohde&Schwarz

Последно от Бизнес

Comet Electronics
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаБизнесТехнологииПродуктови офертиПроектиПредстоящоСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...