Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Инвестициите в оборудване за микроелектронното производство достигат рекордни стойности през 2022 г.

22.06.2022   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Инвестициите в оборудване за микроелектронно производство в Европа ще се утроят през 2022 г., прогнозира международната браншова организация SEMI. Общият им обем в Европа и Близкия Изток се очаква да скочи със 176% до 9,3 млрд. щатски долара т.г., но въпреки това сумата ще бъде по-малка от една десета от тази, инвестирана в оборудване в Тайван, Южна Корея и Китай.

Световните инвестиции в оборудване за производство на микроелектроника се предвижда да се увеличат с 20% до 109 млрд. щатски долара през 2022 г. след увеличението от 42%, отчетено през 2021 г. Тайван ще води класацията на страните с най-големи инвестиции в оборудване с ръст от 55% до 34 млрд. щатски долара, следван от Южна Корея със 7% до 25,5 млрд. щатски долара и Китай със спад от 14% спрямо пиковите стойности от миналата година до 17 млрд. щатски долара.

В Северна и Южна Америка инвестициите в оборудване за производство на чипове се очаква да достигнат 8,2 млрд. щатски долара през 2022 г., което е с 19% повече в сравнение с предходната година, и после да нараснат с 13% до 9,3 млрд. щатски долара през 2023 г.

Световните инвестиции се очаква да останат на равнището от 109 млрд. щатски долара през 2023 г.

"Световният пазар на оборудване за полупроводниковата индустрия е на път да премине границата от 100 млрд. щатски долара за първи път", отбеляза Аджит Маноча, президент и главен изпълнителен директор на SEMI.

По данни на SEMI световната полупроводникова индустрия ще увеличи производствените мощности с 8% през 2022 г. след 7% ръст през 2021 г. Увеличението на производствения капацитет се очаква да продължи и през следващата година с темп от 6%. Над 85% от инвестициите в оборудване през тази година се дължат на разширяването на 158 производствени съоръжения и линии, като този дял се очаква да спадне до 83% през 2023 г. с оглед на обявените проекти за разширяване на 129 съоръжения и линии.

Най-големият дял от инвестициите през 2022 и 2023 г. – около 53%, ще бъде насочен към оборудване за чисти стаи, следван от сегмента на производството на памети с 33% през 2022 г. и 34% през 2023 г. Двата сегмента също така планират най-голямото разширяване на производствения капацитет, сочат данните на SEMI.

     
Източник: SEMI; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: SEMI   микроелектронно производство   микроелектроника   чисти стаи  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics
Подобни статии
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Transfer Multisort Electronik
Последно от Бизнес
Comet Electronics

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...