Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

Забавя се темпът на растеж на пазара на полупроводникови компоненти

04.07.2022   |   Бизнес
 

Пазарът на полупроводникови компоненти отслабва през 2022 г. Това се дължи главно на растящата инфлация, войната в Украйна, временното затваряне на производствени мощности в Китай заради COVID-19 и все още наличните смущения в снабдителните вериги, се посочва в нов анализ на консултантската компания Semiconductor Intelligence (SC-IQ).

Четири от водещите производители на електронни компоненти – Intel, Qualcomm, Nvidia и Texas Instruments, очакват по-ниски приходи през второто тримесечие на 2022 г. в сравнение с първото тримесечие на годината. И четирите компании посочват като причина локдауните заради COVID-19 в Китай.

Шестте най-големи компании, които не произвеждат памети, очакват ръст на приходите през второто тримесечие спрямо първото от 3 до 7%. Три от тях - Infineon Technologies, STMicroelectronics и NXP Semiconductors, генерират значителна част от ръста благодарение на бизнеса си с компоненти за автомобилната индустрия. AMD отчете ръст на приходите от 22% през първото тримесечие на 2022 г. спрямо четвъртото тримесечие на 2021 г. предимно благодарение на придобиването на Xilinx. Прогнозите на компанията за второто тримесечие на 2022 г. са за ръст от 10%, също включително с Xilinx. Като се изключи ефектът от придобиването на Xilinx, приходите на AMD са нараснали с 10,4% през първото тримесечие на 2022 г. и се очаква да нараснат с около 3% през второто тримесечие на 2022 г. Средният ръст на приходите на 10-те най-големи компании, които не произвеждат памети, през първото тримесечие на 2022 г. спрямо четвъртото тримесечие на 2021 г. е 4%, като прогнозата за второто тримесечие на 2022 г. е за спад от 1% спрямо първото тримесечие на т.г.

Прогнозите за компаниите, които произвеждат памети, са по-оптимистични. Micron очаква увеличение от 11,7% за тримесечието, което приключва в началото на юни, спрямо предходното фискално тримесечие. Samsung, SK Hynix и Kioxia посочват, че търсенето на DRAM и flash памети остава стабилно.

Същевременно прогнозите за ръста на световната икономика се влошават, както и за ключови пазари за производителите на компоненти. През юни т.г. IDC прогнозира спад в доставките на смартфони и персонални компютри през 2022 г., като при смартфоните той ще бъде 3,5%, а при персоналните компютри – 8,2%.

Автомобилната индустрия е единственият източник на надежда. През май 2022 г. S&P Global Mobility прогнозира ръст от 4,1% при производството на леки автомобили през 2022 г. след ръст от 3,5% през 2021 г. Голямото търсене на автомобили ще подхранва растежа при компонентите, но производството е ограничено заради локдауните в Китай, проблеми с веригите за доставки и войната в Украйна. През 2023 г. се очаква производството на автомобили да нарасне с 9,4%.

В резултат на отслабването на световната икономика и спада в доставките на ключови електронни устройства SC-IQ понижи прогнозата си за пазара на полупроводникови компоненти през 2022 г. до 9% от 15%, прогнозирани през февруари. Според други прогнози за 2022 г. ръстът на пазара на полупроводникови компоненти ще бъде от 11% (IC Insights) до 16,3% (WSTS).

Пазарът ще остане слаб и през 2023 г. Предварителните прогнози на SC-IQ са за 3% ръст през 2023 г. Gartner прогнозира ръст от 3,6%, а WSTS 5,1%.

     
Източник: SC-IQ; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: SC-IQ   полупроводникови компоненти   памети   Infineon   STMicroelectronics   NXP Semiconductors  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics

Подобни статии

Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Farnell
TME

Последно от Бизнес

Comet Electronics
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаБизнесТехнологииПродуктови офертиПроектиПредстоящоСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...