Electronics Bulgaria  
Microdis Electronics
Microdis Electronics

InnovationLab демонстрира метод за производство на печатни платки, базиран на адитивен процес

InnovationLab обяви пробив в адитивното производство на печатни платки, който помага за постигането на по-високи екологични стандарти в електронното производство, като същевременно намалява разходите.

В рамките на изследователския проект SmartEEs2, финансиран по програма "Хоризонт 2020", InnovationLab и нейният партньор ISRA разработиха нов производствен процес за платки с писти на медна основа, реализирани чрез ситопечат и съвместими с конвенционалните рефлоу процеси на спояване.

Адитивното производство не използва токсични химични реактиви за ецване и се извършва при сравнително ниски температури от около 150ºC, като по този начин намалява консумацията на енергия. Освен това, субстратите при адитивното производство на печатни платки са до 15 пъти по-тънки в сравнение с конвенционалните методи.

InnovationLab е произвела прототип, който включва всички важни блокове на интелигентен етикет. Използвано е медно мастило, за да се осигури висока проводимост. Монтирането на компоненти може да се извърши чрез конвенционален reflow процес със спояваща паста, което позволява на производителите да преминат към новата технология без инвестиции в ново оборудване.

Чрез използване на многослоен печат е създадена целевата функционалност: температурен сензор с ниска енергоконсумация и регистратор (логер), NFC комуникационен интерфейс чрез 3D принтирана антена и компактна батерия, която се зарежда от 3D принтирана соларна клетка, правейки устройството напълно автономно. Новият процес може да произвежда както стандартни, така и гъвкави печатни платки с до четири слоя и да се използва при разработката на продукти и процеси за хибридна електроника.

"Това е възможно най-съвременен производствен процес, който ще намали разходите и логистичните зависимости от доставчиците, като същевременно ще осигури три ключови предимства за околната среда: използване на по-малко материали, потребление на по-малко енергия и създаване на по-малко отпадъци. До края на тази година очакваме да мащабираме този процес до едросерийно производство", обясни д-р Януш Шинке, ръководител "Печатна електроника" в InnovationLab.

     
Източник: InnovationLab

Ключови думи: InnovationLab   печатни платки   reflow процес   адитивно производство   3D принтиране  

Област: Електроника  

Comet Electronics
Comet Electronics
Подобни статии
Mouse Electronics
MPEl
CAD Point

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Transfer Multisort Electronik
Последно от Технологии
Comet Electronics

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНИ ПУБЛИКАЦИИВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиСъбитиятаПроектиПредстоящоТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...